Районна прокуратура-Пещера постигна осъдителна присъда от една година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок спрямо Стефан В., на 58 г., за измама с цел набавяне на имотна облага – престъпление по чл. 209 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Стефан В. е признат за виновен за това, че на 10 август 2011 г. в гр. Пещера с цел да набави за себе си имотна облага чрез продажбата на поземлен имот по плана на курорта „Язовир Батак“, общ. Батак, с площ от 363 кв.м., е възбудил и поддържал заблуждение у М.М. като пълномощник на други две лица от гр. Димитровград, че е собственик на имота и с това им причинил имотна вреда в размер на 5 000 лева.

По делото е установено, че на 22 март 2005 г. Стефан В. продал чрез пълномощник имота си, който притежавал по наследство от майка си, на лице от Велинград за 4 000 лева. От пълномощника си разбрал, че имота е продаден. През 2011 г. решил да го продаде повторно, за което заявил, че го направил заради финансови затруднения. Стефан В. се е признал за виновен и изразил съжаление за постъпката си.

Присъдата на Районен съд-Пещера не е окончателна и подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Окръжен съд-Пазарджик.