Трима мъже от Братаница са привлечени като обвиняеми за убийството на Йордан Асенов от същото село. Най-напред полицията е арестувала И.Н. на 29 години, а след като вчера в напоителен канал е бил намерен трупът на обявения за издирване от 9 декември мъж, от днес по случая обвиняеми са и В.С. на 27 години и Г.Н. на 34 години.

Убийството е било извършено на девети декември, когато Йордан, заедно с две от децата си е отишъл с каруцата на нива в местността Тлъката край селото. Тя била собственост на Васил С. и в нея била насадена царевица. Ден преди случката реколтата била прибрана и Йордан се надявал да намери нещо изостанало сред шумата. Видели го хора от селото и веднага се обадили на собственика. Той пристигнал придружен от останалите двама мъже и тримата се нахвърлили върху Асенов.

Уплашени децата – на 13 и 6 години се качили на каруцата и тръгнали към къщи. Повикали майка си, но когато се върнали от мъжете нямало и следа. Два дни по-късно братът на Йордан – Георги тръгнал да го търсиу защото мислели, че може да се крие от собственика на нивата. И друг път Йордан изчезвал от дома си, защото обичал да покрадва. На девети декември той бил обявен за издирване. Полицията влязла бързо в дирите на извършителите, но след като нямало труп, нямало и преки доказателства за убийството.

В крайна сметка, се оказало, че след като нанесли сериозен побой на Йордан, мъжете го закарали с микробус до съседното Ляхово, където го захвърлили в клетка. Той преседял там часове наред, а след смъртта му изхвърлили тялото в канал за напояване, където то е преседяло до вчера. Не е ясно какво точно е предизвикало смъртта на мъжа, по първоначални данни фатални са се оказали три удара с твърд предмет по главата на Йордан. Назначени са всички видове експертизи, които ще дадат категоричен отговор какво точно е станало на 6 декември. Ще се изясни и кой от тримата съучастници е физическият убиец на мъжа.

На пресконференцията присъства главния секретар на МВР – Георги Костов, Окръжният прокурор – Васил Малинов и шефът на ОД МВР – Йордан Рогачев. Георги Костов похвали криминалистите за отличната им работа, за професионалзма и дискретността, с която са били извършени издирвателните действия довели до днешния резултат.

Тримата обвиняеми са задържани за 72 часа, а след това мярката им за неотклонение отново ще бъде гледана, каза Окръжният прокурор Васил Малинов.