Невероятният вълшебник Стайо Гарноев ще открие самостоятелната си изложба „Типично българско, самобитно и приказно” в пазарджишката ХГ „Станислав Доспевски“, в четвъртък, от 18 часа. Всеки път когато погледна негова картина си мисля, че успешно той може да бъде наречен майстор на късия разказ. Всяка негова картина носи своята легенда, виц или послание. В платната му са събрани толкова много и толкова български сюжети, че трудно можеш да разделиш Стайо Гарноев от България и родното му Панагюрище. 

08мъжки времена

„Мъжки времена“, Стайо Гарноев

 

Самобитен и много колоритен, непредсказуем и в също време разгадаем, той върви нагоре по своята спирала и картините му стават все по-зрели и все по- независими. Напиращи да излязат от рамката и да поемат по своя си път. Художникът пресъздава и типичните домашни любимци, които са неразделна част от неговите картини. Овце, коне, магарета, патици, прасета, крави, кози, кучета и зайци припкат по платната и създават Вселена от усещания и асоциации. Гарноевите картини зареждат зрителя с доброта и положителна енергия.

08нощ шагалова

„Нощ шагалова“, Стайо Гарноев

 

Стайо Гарноев е силно повлиян от Шагал, също като него той пуска всичко в родния си град да лети – къщи, балони, хора, улици, покриви и площади. Но ако крайъгълните камъни в творчеството на Шагал са неговият еврейски произход, руската му душа и музата му Бела, при панагюрския художник постаментът е детството, любовта и онзи микс от чувства, който те взривява.

08стайо1

Елементи на експресионизъм, символизъм и други модернистични похвати се редуват в платната на Стайо Гарноев и го запращат нейде във висинето. Самоиронията, чувството за хумор и усещането за непреходност втъкана в смъртното битие, събират картините му в едно любимо мое заглавие на сборник на Сароян – „Нещо като нож, нещо като цвете изобщо като нищо на света“. И това го прави голям. Стайо и света.

08стайо - зимни празници

„зимни празници“, Стайо Гарноев