Кметът на община Пещера Николай Зайчев е част от четиричленна делегация на НСОРБ, която ще участва в работна среща под надслов „Добри законодателни практики в управлението на местните финанси: опитът на ЮИЕ и предизвикателствата пред Албания”. Срещата, чиито домакин е Тирана, се организира от USAID и НАЛАС – мрежа на асоциации на местните власти от Югоизточна Европа.  НСОРБ е един от учредителите на мрежата.

Семинарът се организира, за да се съдейства на общините от Албания, които миналата година осъществиха териториална реформа по окрупняване на местните власти. Като резултат от реформата съществуващите 373 общини в Албания в момента са сведени до 61. Целта на семинара е  да бъдат подпомогнати да подготвят Закон за общинските финанси, на база на опита на страните от ЮИЕ, който ще се представи от участниците. На семинара участват 80 човека – кметове и представители на асоциации на местни власти от 6 страни от региона, сред които България, Сърбия, Косово, Македония, Република Сръбска, представители на министерствата на финансите и на местното самоуправление  на Албания, на министър председателя и президента на страната, експерти и донорски организации.

Освен това Зайчев ще придружи българския посланик в Албания в град Балши , където ще открият ремонтиран път.

Град Балши стана популярен у нас с това, че там бе открит летописен надпис от времето на цар Борис I, посветен на покръстването на българите.