На днешния ден православната църква чества паметта на Св. свещеномъченик Харалампий Чудотворец. По този повод в едноименния храм на Септември, носещ неговото име бе отслужена света Божествена литургия. Специално за храмовия празник в града ни пристигна архиерейският наместник на Пазарджик архимандрит Яков, който под камбанния звън беше посрещнат от кмета на Общината Марин Рачев с букет цветя. По-късно в храма отец Яков възглави Светата Божествена литургия.

В съслужението с него включиха секретарят на архиерейско наместничество Пазарджик – протойерей Стефан Йорданов и свещеник Боян Кочев. Също така и предстоятелят на храма протойерей Йордан Василев, енорийският свещеник на Звъничево и Ковачево протойерей Атанас Кънев, на село Мокрище свещеник Спас Дичев, на Ветрен свещеник Васил Махладжийски, от Пазарджик протойерей Петко Еленкин, от Карабунар свещеник Кръстьо Ненов, при храма служащият отец Николай Генев. За първи път в края на светата Божествена литургия беше донесена и иконата на Св. Серафим Софийски Чудотворец.

Пред иконата бе изчетена и молитва за този Божи угодник. В нея архиерският наместник отец Яков направи молитвено застъпничество пред Всеподателят на благата Господ Бог. В края на цялото богосложение ликът със светата икона остана по Божии промисъл в храмът. Явно така пожела и Свети Серафим Софийски Чудотворец – да остане в този свят храм и за напред да подпомага онези, които са го потърсили като молитвен ходатай. Горещо в сърцата си всички благодариха на Св. Серафим, че пожела да закриля Бого спасяемият град Септември.

Отец Яков благослови в нарочната си молитва и медът, които миряните бяха донесели в Храма за благословение, така, че той да послужи пред същите за телесно здраве и душевно и укрепление. Защото, както знаем медът е символ на доброто здраве и сили, които той дава. По време на литургия храмът се изпълни и с ученици от Септември, които изучват религия. Те бяха любезно придружавани от тяхната директорка Янка Кметска и преподавателката им презвитера Йорданка Василева.

Молитвено участие в Светата Божествена литургия взе и градоначалникът на Септември Марин Рачев, които беше в църквата с част от своя управленски екип. Той остана до последно в храма и както посрещна така и изпрати архимандрит Яков и съпровождащите го свещеници. От своя страна в словото си арх. Яков се обърна към Марин Рачев и отчески го напътства в служението му. Също така му благопожела чрез ходатайните молитви на Св. Харалампи на него и ведомството му крепко здраве и сили в служението му като градоначалник. Отец Йордан Василев пък благодари на арх. Яков и събратята си, че са дошли за братското съслужение като отново ги покани, когато могат да дойдат и да са все така общи на Божията сътрапеза.