За 17.30 часа днес е насрочен голям протест срещу отмяната на мярката за неотклонение на Иван Евстатиев. Той ще се състои пред сградата на читалището, на пл. „Дружба“ в средногорския град. Жителите на Стрелча настояват задържането под стража на бившия им градоначалник да не бъде отменяно от съда. Основните им опасения са, че обвиненият в изнасилване 57 годишен мъж ще се укрие или ще напусне територията на страната.

Междувременно стана ясно и това, че здравословното му състояние се подобрява, а днес трябва да пристигнат и резултатите от назначените допълнителни експертизи, които трбва да удостоверят здравословния му статус. Преди две седмици арестантът е получил инсулт и бе на лечение в МБАЛ – Пазарджик, където миналия петък бе направен опит да се гледа исканата от адвокатите му отмяна на мярката „задържане под стража.“ Според адвокатката на Евстатиев – Ташкена Колчева, освен неврологичното заболяване, той имал бъбречна недостатъчност и диабет.

Утре в Панагюрище ще се гледа повторно отложеното дело за отмяна на мярката. Началото на заседанието ще бъде в 14 ч., а съдия по него ще бъде Диана Стателова. Новите експертизи бяха поискани от наблюдаващия прокурор Пламен Панев. След днешния протест в Стрелча, ще се състои нов утре, пред сградата на Районен съд – Панагюрище.

Към момента родителите на 16 годишната жертва не желаят да разговарят с журналисти. Сайт с неясен произход и собственик е разпространил снимки на момичето вчера, съобщиха възмутени стрелчани. Според Закона за защита на детето това деяние е подсъдно и те ще търсят съдебна отговорност за стореното.