При закрити врата се гледа днешното дело за промяна на мярката за неотклонение „задържане под стража“ на екскметът на Стрелча – Иван Евстатиев. Пред вратите на Съдебната палата в Панагюрище се бе събрало огромно множество от хора, които искаха да видят с очите си състоянието на арестанта. Обвиненият в изнасилване обаче не се появи пред протестиращите, а така и не стана ясно къде се е озовал след като днес е бил изписан от болницата. Това е станало около 10.30 часа сутринта, като кола на следственият арест го е отвела от здравното заведение в ареста на Пазарджишкия затвор.

Протестиращите очакваха, че Евстатиев ще се яви на заседанието, но вероятно по съвет на адвокатите си е останал в ареста, тъй като явяването му не задължително. Най-напред пред съдия Стателова са били представени експертизите на лекуващите го медици, като някои от тях лично са дали показания за състоянието му.

Пред съда правата на обвинения ще брани адвокат  Ташкена Колчева. Няма пречка Евстатиев да бъде пуснат „под гаранция“ или в „домашен арест“ коментираха казуса пазарджишки юристи. Най-тежката мярка за неотклонение се прилага, когато са налице предпоставки обвиняемият да избяга или да се укрие, а също така ако е извършил тежко престъпление, за което законът предвижда решетки над десет години. В случая това не може да стане, тъй като според лекарите обвиняемият е в много тежко психическо състояние, а законът предвижда до седем години затвор за престъплението му.

Общественото мнение на Стрелча обаче вече е осъдило екскмета си. По време на протеста днес пред съда един от съгражданите му е носел въже. Никой от хората не вярва на медицинските експертизи, още преди седмица в Пазарджик стрелчани твърдяха, че експертизите са платени.

Все още не е ясно дали Евстатиев ще остане в ареста или мярката му ще бъде променена. Чака се решението на съдия – докладчикът по делото Диана Стателова.