„Камино де Сантяго“ е книгата на Родислав Стефанов, с когото ще се запознаят пазарджишките почитатели на мистичното и духовните търсения, които казват се откриват по дългия над 800 км. път. Срещата с човека, който е изминал пътя цели осем пъти е насрочена за 17 февруари, в „Залата на архитектите“ в община Пазаржик, от 17.30 часа. Авторът на това безспорно много интересно и увлекателно четиво е един от стотиците хиляди пилигрими, поклонници, които са изминали пеша разстоянието от Южна Франция, през четири области на цяла Северна Испания,  до Галисия и град Сантяго де Компостела.

12kamino-de-santiago-rodislav-stefanov

Първото издание на книгата, чийто тираж вече е изчерпан. В Пазарджик ще бъде представено второто преработено издание.

 

„Камино“ на испански означава „път“. Това е духовен маршрут на повече от хиляда години. Той започва от френско селце Сен Жан пие дьо Пор и завършва в испанския град Сантяго де Компостела, където са мощите на св. Яков. Може да се измине и с велосипед, и с магаре, но за най-достойни се считат тези, които преминават Камино пеша. Смята се, че светецът бди над всички, тръгнали на това пътешествие. Това място е обвеяно с мистика, съкровена история и пази до ден днешен библейската си необикновеност в очите на обикновените хора. В този път има магия, този път винаги те вика да тръгнеш по него и изминаването му е като пречистване за душата на човека, решил да опита приключението Ел Камино.

На ден в повечето случаи се минават около 30 км. Става се рано в 5 ч и докато слънцето не е напекло, пилигримите тръгват. Почти е невъзможно да се изгубиш, защото жълтата стрелка, която маркира пътя, е навсякъде. Камино има още няколко символа. Единият е голямата мида с тамплиерски кръст върху нея. Тя се слага на раницата и всеки испанец е длъжен да подпомага пътешественика. Има и други символи като пилигримската тояжка. Важен е също пилигримският паспорт, в който се слагат печати от всички места, където се отсяда. Най-често това са т.нар. албергета. Те представляват нещо като българските туристически хижи или хостели, но специално за пилигрими. Понякога са в самите градове, но много са разположени и извън населените места. Най-често се спи в общи помещения. Можеш да си в стая с 50 или 100 човека. Цените на нощувката са от 6 до 10 евро, обикновено вечер се ляга рано около 22 часа.

Според легендите, магическият маршрут минава точно под Млечния път и като негова проекция на Земята отразява звездната енергия. За най-достойни се смятат именно тези, които могат да извървят Камино пеш. Данте, който също става пилигрим, нарича всички, извършили това поклонение, „единствените истински поклонници”. Родислав Стефанов ще разкаже личните преживявания за пътешествието, преживяно и описано в книгата му  „Камино де Сантяго“  като негова лична, много съдбовна и незабравима дестинация на изцеление, на утеха и съвършенство на духа.