Постоянна мярка „задържане под стража“ поиска прокурор Димитрия Ганчева за обвинения в помагачество за убийството на Йордан Асенов от Братаница – Илиян Найденов. За да обоснове искането си, тя изтъкна факта, че към момента са събрани достатъчно като обем доказателства за извършеното от обвиняемия деяние.

Най-същественото според нея доказателство са разпечатките от мобилните оператори, които сочат, че Найденов се е отзовал на телефонно повикване от страна на Васил Спасов на 6 декември и е заминал от базата си във Ветрен дол с микробус към нивата с царевица, където Спасов и Николов вече са нанесли побой на Йордан Асенов.

Той го е взел и докарал с микробуса си в гълъбарника, където пребитият е прекарал повече от час. Според показания на свидетели мъжът от ромски произход е давал признаци на живот, но по главата му е имало следи от кръв, а той е бил в безпомощно състояние. Никой не е помогнал на мъжа, нито пък е потърсил медицинска помощ за него. Според свидетелите Найденов „настанил“ убития в една клетка от глъбарника, а по-късно, заедно с останалите двама го натоварили на микробуса и тръгнали в неизвестна посока.

Едва след като тялото на Асенов е открито от сужител на „Напоителни системи“ на 6 февруари и са били предявени обвиненията за убийството му, свидетели са разкрили всичко, което им е било известно по случая. В съдебната зала стана ясно, че според смъртния акт на Йордан, той е починал в следствие на остра дихателна и сърдечна недостатъчност, кръвоизлив в гръдния кош, а също така са били счупени всичките му ребра. Наказателно – процесуалният кодекс предвижда затвор от 10 до 20 години лишаване от свобода за обвинението в помагачество. Според НПК за престъпления с подобен срок се счита, че има реална опасност лицето да се укрие и това е директно основание за вземане на най-тежка мярка.

Прокурор Ганчева смята, че Найденов въпреки чистото му съдебно минало и добра репутация на работлив и отговорен човек, е и човек с висока степен на обществена опасност, тъй като по време на съучастието си в престъплението той е демонстрирал чувство за безнаказаност и недосегаемост, след като пред очите на повече от петима души е пренесъл трупа на убития до Ветрен дол и след това до канала.

По делото има и защитен свидетел, на който Найденов е признал, че трупът на Асенов е в канала. Показанията са дадени след намирането на трупа, но говорят за прякото помагачество на Найденов. Адвокатите на Илиян Найденов поискаха по-лека мярка – „домашен арест“, като на практика това е еквивалент на „задържането под стража“, но при домашни условия. Обвиняемият няма право да напуска къщата си без за това да бъде известен съответния съд.

В крайна сметка съдия Георги Веселинов постанови мярка „домашен адрес“, с мотив че няма опасност лицето да се укрие.