По традиция на Сирни Заговезни в Калугерово се провежда кукерски фестивал „Джумалия“. Тази година той ще се проведе на 6 март. По този повод ръководстовото на НЧ „Теофил Бейков“ организира Кампания за набиране на средства по повод провеждането на :
IX Кукерски Фестивала „Джумалия“-2016г. с.Калугерово.
Средствата могат да се направят по банков път
Банкова сметка:BG 81I0RT60911000168000 ИнвестБанк-АД
и в НЧ „Теофил Бейков-1907“ с.Калугерово, при библиотекар-секретар Пенка Ненчева

Организаторите разкриват и първата група която ще гостува – Сурвакарска група при НЧ „Христо Ботев-1928“ град Радомир кв. Върба.

ВИЗИТКА

Сурвакарската група е основана през седемдесете години на миналия век.В нея участват деца, младежи и мъже.Характерно за групата е че, в полунощ на 13 срещу 14 януари се пали огън в квартала и със специфични стъпки и движения сурвакарите играят около него. Този ритуал се извършва за да се прогони злото и за да има здраве и благоденствие през цялата година. След което тръгват да обхождат домовете. Подготовката за празника започва няколко месеца по- рано. Децата изработват ликовете си от пера и естествени материали. На кръстовете си сурвакарите носят окачени на колани звънци и  хлопатари.       Групата е участвала в редица международни, национални и общински фестивали, карнавали и празници в страната и чужбина. Носител е на много награди, грамоти и отличия. Повсеместно е вярването, че с шума на сурвакарите се гони злото и се отваря път на доброто.