21kuhnia-24

Старинните мебели внасят приятен дух в дома ни, те са най-подходящи за вилата, но ако имате малка селска къща ще паснат идеално. Не е нужно да ги изхвърляте, в случай, че са привлекли вниманието ви на тавана или в мазето на бабината къща, защото те никога няма да излязат от мода.

С малко сръчност и въображение можете да ги освежите и върнете в стаята. Най-често в сервизните помещения на старата къща ще откриете овехтели скринове или бюфети.

Отдавна изоставени гардероби или закачалки. За да им върнете онзи блясък, които са имали на младини, ще ви трябват четки за боядисване, лак, фина и едра шкурка, акрилатна боя в цвят, който сте избрали и при добро желание можете да се позанимаете с декупаж, ако това ви идва от вътре.

Според модните дизайнери за тази година актуалните цветове на мебелите за кухнята са пастелно синьо в комбинация с бледо розово. Ако смятате, че това са вашите цветове, възползвайте се.

Преди да пристъпите към същинската работа трябва добре да почистите предмета, с който ще работите. Оберете навсякъде с влажна кърпа и огледайте състоянието на дървесината. Ако има нужда попълнете с кит местата, където са се образували шупли в дъската, но преди това се уверете, че там не живеят дървоядни буби. 21кухня

 

Ще ви бъде по-лесно, ако измъкнете чекмеджетата и свалите вратичките. Така лакът и боята ще покрият равномерно повърхността.

Следва минаване с едра или ситна шкурка, като това има за цел да освободи старото лаково покритие и да изгладите идеално повърхността. Почистете след това отново с влажна кърпа. За да предадете старинен вид на вашите мебели, ако те не са чак толкова стари, най-напред трябва да ги лакирате.

Ъглите пък покрийте с тъмно кафява или черна боя. Когато покритието засъхне добре, вече можете да пристъпите към основното боядисване. Най-добре е да го направите с четка, защото тя също ще остави фини следи по дървото. След като боята засъхне с едрата шкурка минете внимателно ръбовете, за да изпъкне черната боя, която преди това нанесохте.

Следва пълно лакиране с безцветен лак и може би това е финалът на начинанието ви. Остава само да намерите мястото на новия ви шкаф, бюфет, маса или гардероб.

Ако имате намерение да вградите в повърхността на масата или вратичките на бюфета и малко декупаж, това ще допринесе за пасторалното излъчване на вашето изделие. Изберете мотив, който се вписва във времето на производство на подобреното от вас мебелно произведение.

Според специалистите е добре винтидж мебелите да да бъдат комбинирани с други стилове, защото така ще подчертаете тяхната значимост, но няма да сте извън реалността, в която съществувате.