За поредна година Празника на Св. Трифон Зарезан ще отпразнуват жителите на с. Мененкьово, община Белово. Тази година старт на празненството ще даде най-младият кмет на община Белово Иван Адов, който се състезава местните избори от екипа на кмета на община Белово инж. Костадин Варев. По стар местен обичай  и тази година гостите и жителите на селото ще извършат традиционното зарязване на лозята в местността „Дъбето”, а отец Николай ще прочете молитва за берекет. Официални гости на Празника ще бъдат  – Кметът на община Белово инж. Костадин Варев, кметове на кметства от община Белово, гости от Общинска администрация Белово.

Празникът ще продължи с Конкурса „Цар на виното”, а за доброто настроение на всички през целия ден ще се погрижат Фолклорен оркестър гр. Пловдив, танцовите състави: „Беловче” с ръководител Росица Данкова, танцов състав „Ахинора”-Малко Белово, танцов състав „Белмекен” с. Сестримо, Женска певческа група към НЧ „Тодор Каблешков-1874” Голямо Белово.

За първа година и с. Дъбравите ще дебютират с Празника на на Деня на лозаря – Трифон Зарезан.  Според традициите с  български обичай ще благословят началото си. Ще зарежат  символично на мегдана с няколко лозови пръчки, ще има и конкурс за „най – добро домашно червено вино“ и „най – добро домашно бяло вино“. Кулминацията на празника ще бъде Благотворителен кулинарен базар – ще отворят сърцата си и душите и ще подадат ръка на НЧ „Ал. Пипонков – Чапай – 1938г.“.