15бакърджиев

В Пазарджик предстои да бъде проведено 6-тото издание на церемонията по връчването на Националната награда за художествен превод “Стоян Бакърджиев”, съобщи кметът на областния град Тодор Попов. Церемонията  ще се състои на 8 март. На тази дата през 1929 г. в Пазарджик е роден талантливият български творец, на чието име е кръстен конкурсът.

Националната награда е учредена през 2000 г. и се присъжда от Община Пазарджик на всеки три години на български преводач за принос в българското преводаческо изкуство. Предварително назначена комисия разглежда и анализира преводните издания, регистрирани в официалния книгопис „Преводна литература“, за периода между тригодишния период на връчване на наградата. Носителят на наградата ще получи парична премия от 2 000 лв. и грамота.

В тазгодишното издание за втори път се обявява и съпътстващ конкурс за превод за на поезия, проза и есе, за възрастни и средношколци. Там също ще бъдат връчени парични награди, като за поезия, проза и есе стойността е 200 лв. в раздела за възрастни и 100 лв. в раздела за средношколци.

Право на участие имат само творци и средношколци от община Пазарджик. Те представят творбите в три еземпляра в РБ“Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик до 26 февруари. Задължително към конкурсните работи трябва да има приложен телефон, имейл или адрес по местоживеене.