През 2015 г. нараства броят на разкритите престъпления, свързани с притежаване и разпространение на наркотични вещества. Това ни дава основание да отчетем постигната по-голяма ефективност в противодействието на този вид престъпления, заяви директорът на ОДМВР-Пазарджик старши комисар Йордан Рогачев.

Той посочи, че през 2015г. са проведени 183 специализирани полицейски операции, задържани са общо 162 лица с наркотици. При проведените акции е преустановено действието на 4 оранжерии за отглеждане на канабис в района на селата Синитово, Карабунар и Варвара. Иззети са общо около 500 кг зелена и около 27,3 кг суха листна маса марихуана. Изкоренени са 763 растения канабис,  а спрямо ползвателите на оранжериите са образувани полицейски производства.

При случаи, свързани с даване на подкуп на длъжностни лица при изпълнение на техните служебни задължения, през 2015 г. в ОДМВР -Пазарджик са образувани 9 полицейски производства. Водачи на МПС или пътници в тях са предлагали парични суми на полицаи от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР, РУ-Пазарджик и Панагюрище. Всичките са задържани и спрямо тях са образувани полицейски производства.

Отчита се зачестяване на случаите на незаконно пребиваващи чужди граждани, използващи област Пазарджик като транзитен коридор. Установени са 341 чужденци, незаконно пресекли границата на страната, от които 131непълнолетни. По произход те са от районите на Сирия, Ирак, Афганистан и Пакистан. Спрямо тях са приложени принудителните административни мерки съгласно Закона за чужденците в Република България и на настанени в специализирани домове към дирекция „Миграция”.