20160216_110311

В залата за временни изложби на Регионален исторически музей – Пазарджик утре, в 17.30 ч., художникът Марин Маринов ще представи своята изложба “ГРАФИЧНИ ИНСТАЛАЦИИ”. Това е петнадесетата самостоятелна изложба на художника, в която публиката ще види тридесет и три дигитални отпечатъка на работите, създадени между 2008 и 2016 година.

 

Поетът Иван Есенски ще има честта да открие изложбата като представи автора и неговото творчество. „Тази изложба е опит на Марин Маринов със средствата на изкуството, да се обедини разкъсаното време, подложено на разнородни инсинуации и отново да възроди древния български център, който винаги е бил негов корен и опора.“

 

Първата работа, която поставя и началото на „Графични инсталации“ е наречена „Машина на времето“. Нейният оригинал е нарисуван на гърба на малък пощенски плик, връща лентата назад Марин Маринов. Разговарях с някого по телефона и докато го правех, рисувах имам този адет, признава художникът. После прибрал плика в някаква папка, за да го открие и да реши, че това е крайъгълния камък край когото ще ситуира изложбата.

Така последвали и другите работи – „Натюрморт“, „Букет с цветя“, българските графики, основани на прабългарски символи, азбуката и християнството. Посетителят ще премине и през „Окото“ , дюреровите енигми, Пикасо и Вазари, за да се озове до мястото, където пространствата се сливат и цялата история на древно-младата ни Родина се събира в едно.

20160216_104102

Нужно ми беше четвърто измерение, признава Маринов, за да мога да създам графиките и ако първите три са – дължина, височина и ширина, то четвъртото е духовно измерение, казва Маринов, това станаха моите четири опорни точки, за да създам графиките.

20160216_110207

Мястото на изложбата също не е избрано случайно. Любовта към историята и археологията Марин Маринов носи у себе си от дете. Ако не бях станал художник, сигурно щях да бъда историк, усмихва се творецът.

20160216_110127
След изявите в областта на сценографията, живописта, приложната графика и пространственото оформление, Марин Маринов ще ни покаже и този свой графичен експеримент.

Тематичното многообразие на изложбата е обусловено както от различното техническо изграждане на графичната структура, така и от широкото използване на знаци, символи и елементи, докосващи теми от космоса, древната история и културата на България.

За първи път изложбата „Графични инсталации” беше показана в гр. Пловдив през месец юли 2013 година.

Изложбата ще остане експонирана в централната сграда на музея до 2 март 2016 г. и може да бъде посетена всеки делничен ден от 9 до 17 ч., събота от 10 до 17 ч. и неделя от 10 до 14 ч.