Община Брацигово е дала отрицателно становище относно проучванията за добив на строителни материали в Жребичко, каза кметът на общината Петко Петков. Искането е постъпило от Министерство на енергетиката, но мотивите на общината да откаже се дължат на факта, че става дума за селище, което е архитектурен резерват. Искането за проучване касае местност, която се намира в непосредствена близост до населеното място, а това ще попречи на хората, които живеят там постоянно или останалите, които са си накупили вили.

Интересът към Жребичко като курортно място нараства непрекъснато, казва кметът и е недопустимо да бъдат унищожени възможностите за развитие на туризъм. Другото обстоятелство, което пречи на това да се извършва проучвателна дейност е наличието на далекопровод за високо напрежение, който преминава над самата местност.

Изпратили сме в министерството и снимков материал, за да можем да онагледим своето отрицателно  становище каза още Петков. Той намекна и за това, че в случай, че се стигне до там, хората са готови да се организират на протест, а пълната си подкрепа за каузата вече са заявили и екоорганизации, които за разлика от министерските експерти са посетили селото и са наясно за природата, която ще бъде унищожена там.

Към момента селото наброява около петдесет души постоянно население, като става дума за хора на възраст над 80 години.

Ето и предисторията – ТУК