Служители на ГДБОП неутрализираха престъпна група, занимавала се с отглеждане на марихуана, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Операцията е проведена на 14 февруари т.г. от служители на сектор БОП – Пловдив, Пазарджик и Смолян, под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура. В процеса на извършените процесуално-следствени действия те открили две оранжерии за отглеждане на марихуана в землищата на гр. Раковски и с. Чоба.  Задържани са осем участници в  схемата – Чавдар Гендов – 37 г., Тончо Христев -36 г., Илия Христев – 31 г., Павел Бориспасов – 32 г., Недялко Табаков – 60 г., Иван Ч. Гендов – 31 г., Иван Г. Гендов – 38 г. и Георги Гендов – 58 г. При претърсвания в жилища и автомобили, ползвани от задържаните, са намерени  и други наркотични вещества – кокаин, хероин, хашиш, амфетамин и дизайнерска дрога.
Според събраните до момента данни, групата се е занимавала с отглеждането на марихуана от октомври 2015 г. Изяснена е ролята на всеки един в престъпната схема. За финансирането и организацията на отглежданата марихуана отговарял Чавдар Г., главни „технолози“ били Тончо и Илия Христеви. Последният „завеждал“ и разпространението на дрогата в Асеновград. В хода на разследването са установени и дилъри, с които групата е разпространявала наркотиците, които по данни на експертите са с много високо качество.

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на осемте участници в организираната престъпна група за отглеждане и разпространение на наркотици в Пловдивско. Днес Специализираният наказателен съд е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ на петима от тях. Наложена е мярка „домашен арест“ на един, а на други двама, с  прокурорско постановление, е наложена парична гаранция от по 1000 лева.