На 84 години снощи почина писателят и философ Умберто Еко, съобщи Би Би Си. Италианецът стана световноизвестен още с първия си роман „Името на розата“, а последната му книга излезе през миналата година – „Нулев брой“. Еко е починал в дома си, според съобщение на семейството му. Еко живееше в Милано и от години се бореше с рака. Велик писател, учен, ерудит, изследовател, семиотик, интелектуалец, една от най-значимите фигури в световната литература от вторта половина на 20 в. си отиде, но ни завеща „Махалото на Фуко“, „Баудолино“, „За литературата“, „Да върнем часовника назад“, „Историята на красотата“, „Пражкото гробище“, на „Трактат по обща семиотика“, „Семиотика и философия на езика“, „Пет морални есета“, есетата „За литературата“, „Изповедите на младия романист“ и други.

За да научите това, което Умберто Еко мислеше за света, трябва да прочетете „Това не е краят на книгите“. Ревю за нея – ТУК

Роден през 1932 г. в Александрия (Италия), той първо започва да учи право, но по-късно се насочва към литературата и философията. През 1954 г. защитава докторат върху Тома Аквински. Работи до 1959 г. като редактор на културните програми на италианската телевизия RAI. Академичната му кариера включва – чете лекции в Торинския университет, по-късно в Миланския университет, през 1969 г. става професор по визуални комуникации във Флоренция. От 1971 г. е доцент по семиотика във Факултета по литература и философия в Болонския университет, а от 1975 и редовен професор и ръководи Международния център за семиотични и когнитивни изследвания. Чете лекции в университетите в Йейл, Ню Йорк, Оксфорд, Париж и други, доктор хонорис кауза на 23 университета, сред които е и Софийският университет (1990).