Подножието на Родопите на територията на община Брацигово предлага много изкусителни местенца, където можете да се почувствате извън динамиката на ежедневието, което реже всички връзки с природата. Единственото условие е да е дошла средата на месец март. В противен случай вместо зеленееща се трева и цъфнали минзухари има опасност да се натъкнете на не стопил се сняг.

За да стигнете до Брацигово трябва да минете през Пазарджик или да отбиете по пътя Плавдив – Пещера, като разклонът за малкия планински градец се намира на около пет километра от Пещера.

От Пазарджик, след като излезете от Главиница, трябва да свърнете наляво към Капитан Димитриево.

Когато пристигнете в Брацигово ще трябва да откриете пътя към Розово и Равногор. До местата, за които ще ви разажем се стига с кола, но след като я оставите ще имате на разположение възможността да ходите пеша и да се радвате на гората.

1. Розовски вриз

се намира на седем километра от прочутото си с някогашните едри ягоди – Розово. Нарича се така, поради факта, че там се събират много води, които с подземни тунели се отвеждат до микроязовир над селото. Това е предпочитано място за отдих от много туристи и през зимата, и през лятото, заради кристално чистите си въздух, вода и девствената природа. В местността има много поляни, които дават шанс да откриете вашата и да разположите там временния си бивак.

21розовски вриз

Розовски вриз, сн. Иван Хаджийски

 

2. Гарваница или Гарвановата скала

До тази местност можете да стигнете от две места, като продължите по маркирана екопътека от Розовски вриз нагоре, но пеша или през Атолука. Гледката, която ще се открие пред очите ви е невероятна. На мястото има малък параклис наречен на Свети Стефан. Има пейки и масичка, както и огнище, където можете да стъкнете огън и да си опечете пържоли или каквото сте предвидили. Важно е това, че в близост няма вода и е необходимо да се запасите с повече, за да облеете и огъня преди да тръгнете към дома. В планината това е изключително важно, тъй като и най-безобидният вятър може да доведе до огромен горски пожар.

03garvanica

Още за Гарвановата скала – ТУК

3. Сините водопади

Сините водопади са каскада от водоскоци по река Пездица на запад от Розовски вриза в подножието на връх Киево кале. Маршрутът е много приятен за вървене с изключение на стръмнината непосредствено до реката. До там се стига пеша, като трябва да се придържате към червената маркировка, която е поставена на дърветата по горските пътища и в края преминава в пътека. Препоръча се в групата да има човек, който познава маршрута. Ето защо не предприемайте сами това пътешествие, особено, ако сте пристигнали в Розовски вриз по обяд. Преходът до Сините водопади ще ви отнеме два часа. Мястото е много живописно. Докато стигнете до него ще минете и през крепостни останки, едната е на Жабя крепост.

21водопадите

Сините водопади

4. Атолука

До Атолука или иначе казано летовище „Васил Петлешков“ се стига с кола. Намира се на 20 км. от Брацигово, като хващате пътя за Равногор. В най-високото християнско село ще намерите и пътя към курортната местност. В началото ѝ има място за любителите на палатките. Къмпингът не е голям, но там спокойно се побират поне двадесет палатки. В него няма вода, но в центъра на Атолука е Кацаровата чешма, от която можете да наливате на воля изворна вода. В магазините ще намерите минерална, но те отварят едва в началото на юни. Малко преди къмпинга има и място с чешма, но то е подходящо за еднодневен отдих. Непосредствено срещу къмпинга е пътят, по който се стига до Гарвановата скала. Има табели. Мястото отстои на около час от къмпинга.

В случай, че разполагате само с ден за отдих, поляните преди Атолука са на ваше разположение. Около тях има вековни гори, така че със сигурност ще си намерите сенчица, особено през летните месеци.

 

5. Брацигово

На връщане не пропускайте да се потопите в атмосферата на Брацигово. Градчето няма да ви предложи лукса на другите ни планински курортни градове, но със сигурност пази духа на отдавна отминалото време, когато хората не заключваха входните си врати и обичаха да си помагат.

Музеят в града е част от „100 национални туристически обекта“, така че межете да получите още един печат в книжката си. А ако нямате можете да започнете именно от тук.

В непосредствена близост до сградата на музея е и Етнографския музей на града, където се помещава и музеят на брациговските майстори строители и създадената от тях Архитектурна школа. Поемете ли още нагоре ще се озовете в сърцето на стария градски квартал и ще видите автентични възрожденски къщи.

В Брацигово можете да си налеете и минерална вода, която ще откриете в края на града, в посока Пещера. На извора има паркинг, но ако ще наливате само едно шише за пиене, хората от опашката ще ви отстъпят ред.