Професионалната гимназия по горско стопанство “Христо Ботев” във Велинград бе дадена за пример като институция-отличник в предоставянето на обществена информация в последния месечен бюлетин на Програма “Достъп до информация”, съобщи журналистът Тодор Гроздев, който е представител на неправителствената организация за Пазарджик. За директора на учебното заведение инж. Стефан Шулев това е обичайно всекидневие.

Макар че само за 2015 година училището е дало 300 писмени справки по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), което е три пъти повече в сравнение с 2014-а. Най-често исканата информация от училищата е от оторизираните институции за лица, заподозрени в притежание на неистински дипломи. На основание на ЗДОИ във всяко учебно заведение за средно образование в Пазарджишка област биват изпращани десетки, а някъде и стотици запитвания. Във велинградската гимназия обаче положението е по-специално.

Директорът не е толкова изненадан от големия скок и го обяснява с професионалната насоченост на училището и с активността на Регионалната дирекция по горите, прокуратурата и полицията. „Ние и колегите от Тетевен сме единствените училища, които дават кадри на системата на горите. В последните години се наблюдава бум на фалшиви дипломи. Имаме запитвания от цялата страна  – само от Враца не са ни търсили. От ЮЗДП сме получили над 120 персонални заявки за 2014 година.

Наши бивши възпитаници също ни сигнализират. Един от тях работи в МВР-Сливен и наскоро също попаднал на свой “съученик”. На година констатираме около 30-40 несъществуващи дипломи. Хващали сме, че сканират точно нашия печат, защото дълго време използвахме печат с малък дефект. Подписът ми обаче е труден за фалшифициране и не могат да го имитират”, казва директорът. Той е категоричен, че контролът по издаването на дипломи е строг и няма начин възпитаник на учебното заведение да не фигурира като завършил в базата данни, ако наистина го е завършил.

Големият брой запитвания от специализираните институции не секва през годините – в структурата на Изпълнителната агенция по горите особено често се сменят началници на различни звена – държавни стопанства и регионални дирекции. Новите ръководители от своя страна искат да проверят “на чисто” квалификацията на служителите си. Понякога рокадите се правят буквално през няколко месеца.

От училището въвеждат софтуер за бързо предоставяне на информация още преди 10 години. Дотогава всяка справка била трудоемка. “Независимо, че архивът ни е добре подреден, за 70 години история имаме около 7000 възпитаници. Затова платихме за електронна база данни, програмата е лицензирана и ни пести време и усилия, пояснява Шулев. Всички запитвания и отговори по тях се правят писмено, а всяко заявление се разглежда от специално сформирана за случая комисия, която решава да бъде ли предоставена информация в конкретния случай или не”.

При едно от миналогодишните запитвания на Югозападното държавно предприятие (в края на 2015 г.) става ясно, че Кирил Симеонов – новоизбран кмет на село Габровица, община Белово, няма диплома за средно образование, както той  твърди. Симеонов представил удостоверение за завършено задочно образование в ПГСС “Христо Ботев”. Такъв документ не е открит в училищния архив, става ясно след отговор на заявление по ЗДОИ. Оказало се, че Симеонов работил 14 години в системата на горите без диплома. А за разлика от кметуването, за горски стражар се иска образователен ценз.

Абонаментът за информационния месечен бюлетин на Програма “Достъп до информация” е безплатен и може да се заяви на страницата на програмата: http://www.aip-bg.org.