За 12-та поредна година читалище „Будители” в Септември организира традиционният вече „Празник на виното”. Сбирката в ресторант „Секвоите” беше финансово обезпечена от основният спонсор на мероприятието – Община Септември.

Преди да бъдат обявени победителите в различните класове, организаторите проведоха минитурнир за дегустация на вино, а след това подгряха публиката с викторината „Какво знаем за виното” . 32-ма участници с 63 проби се бориха за призовите места в отделните класове на класацията за най-добро вино, съобщи конферансието на събитието – Ваня Биволарска, председател на НЧ „Будители” в Септември.

 

При белите трапезни вина първи бе класиран Александър Кечев, втори остана Томи Стоянов, а трети се нареди Ангел Попов.

При розето надпреварата спечели Георги Мерчев. Втори се класира бившият кмет на Септември Йодан Елинчев, а трети е Стефан Лютаков.

При червените трапезни, купажни вина първенец е Стефан Лютаков Георги Мерачев и Димитър Бараков.

В най-тежкия клас – този за червени трапезни сортове първото място разделиха братята Благой и Йордан Елинчеви. Зад тях остана Илия Йоцов.

 

Призьорите в отделните класове бяха наградени от официалните гости – Нина Вардина, Даниела Малешкова, Петя Цанкова и кметът Марин Рачев.

След края на официалната част на масата за гости дружески разговор бяха забелязани да провеждат първият демократично избран кмет на Септември Йордан Елинчев(мандат 1991-1995) и настоящият градоначалник Марин Рачев. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха танцьорите от септемврийските фолклорни състави „Загоровче” и „Мераклии”, както фолклорния изпълнител на авторски тракийски песни Петя Кенанска от Хасково. Тя беше придружавана от нейната майка Даниела, която й акомпанираше.