01боец

Украйна ще поиска от България да екстрадира Георги Близнаков (един от участниците в инцидента с побоя на Околовръстен път, станали известни като „биячите от Околовръстното“), заяви за Клуб Z Антон Герашченко, съветник на вътрешния министър Арсен Аваков. „Молбата ще бъде изпратена още тази седмица“, допълни той.

Герашченко потвърди информацията, разпространена първо от украинския сайт „Миротворец“. Според нея нашият сънародник е издирван за това, че е бил наемник в проруски батальон в самообявилата се Донецка народна република (ДНР), участвал е в убийства на украински граждани и в мъчения на военнослужещи от бившата съветска република. Там пише също, че се е занимавал с кикбокс.

„Смъртната присъда в украинското законодателство не съществува. Ако бъде екстрадиран, ще го съдим за извършените от него престъпления. Мисля, че максималната присъда за наемничество у нас е 10 години затвор. Разбира се, това ще стане в случай, че обвиненията бъдат доказани“, каза още Антон Герашченко. Пазарджиклията Георги Близнаков е служил в батальона „Тайфун“ и дори е бил награждаван.

„Аз съм първият и все още единственият доброволец българин в армията на ДНА и се гордея с това”, казва той. Местният вестник „Знаме“ успя да се свърже с мъжа, който тогава се представи като Иван Иванов и предостави снимки, документи и дори медал за храброст, с който е удостоен като разузнавач и командир на отделение за бързо реагиране.

Близнаков е добре познат на пазарджишката спортна общественост, тренирал е в продължение на над 20 години бойни спортове ­ карате киокушин, самбо, джудо, бокс. Впоследствие се пробва и в стиловете тайбокс, кикбокс, ММА и професионален бокс. Няколко години бил в Германия, а от юни се озовал на фронтовата линия в Донбас под грохота на 122 и 152 мм оръдия и гаубици и на автоматични откоси.

Георги още от престоя си в Германия е член на Съюза на руските десантчици (той има зад гърба си и служба във френския Чуждестранен легион) и използвал връзките си, за да получи информация и напътствия за доброволческата си мисия. Казва, че е готов да умре, за да защити каузата на Донецката и Луганската републики, защото човек трябва да има идеали и да ги брани. В момента е в отпуск и смята, че няма нищо случайно, че именно сега терорът окървави Париж, писа тогава „Знаме“.

Има достатъчно автоматично оръжие по складовете и държавата ще ни въоръжава, защото няма къде да отиде. Никой в армията ни не набляга на бой в градски условия, защото армия няма. Парашутната бригада прави учения, които отбиват номер. В Пазарджик полицаите и курсантите от Гранична полиция ще излязат с голи пищови срещу фанатици с автоматично оръжие.  Все пак съм оптимист, че „Ислямска държава” ще бъде победена, но това ще стане след доста време и с обединените усилия на всички цивилизовани държави. Стига Обама да не си мери оная работа с Путиновата”, казва Георги Близнаков. Още със стъпването си той попаднал в разузнавателна рота „Тайфун”.

От България хванал самолет за Истанбул, оттам за Ростов на Дон, а оттам продължил с кола към Новоазовск. „В Новоазовск ме настаниха в база на армията на Донецката народна република (ДНА), откъдето ме прехвърлиха в близкото село Безименная. Именно в това селце сме дислоцирани.

В ротата имаме много бивши спецназовци, служили в Босна, Чечня, Кавказ, имахме даже един, който е бил в Афганистан. Много руснаци, беларуси, узбеки, осетинци, други кавказци, даже украинци. Още в първия месец участвах в реални бойни действия. Създадената в Донбас зона за сигурност е много относително понятие. Тежката артилерия и провокациите на украинците срещу руските сепаратисти вече се приемат за нещо естествено като вятъра. Украинската армия не е толкова наперена, когато е срещу нас.

Само като ни подуши, бяга. Това обаче не важи за батальоните им от доброволци, в които има чужденци, главорези и откровени терористи. Говоря за „Айдар”, „Донбас” и чеченския „Шах Масуд”. „Айдар” например е съставен е от поляци, американци, грузинци и араби. Хващали сме всякакви. Гадни копелета са наблъскани в тези подразделения на наемници. Обаче има и десетки чеченци, които се бият на наша страна, в камуфлажни дрехи с нашивки под формата на знамето на Чеченската република. Почти всички са бойци от спецчастите”, пояснява пазарджишкият боец, който почти веднага оглавил група за бързо реагиране в „Тайфун”.

Той самият заминал заради каузата. Решил, че трябва да помогне на руснаците в Украйна, които са дискриминирани и избивани. „Заплащането ни е символично, да не кажа никакво Аз си купих сам униформата. Е, оръжието ни го дадоха. Дават ни и дребни пари за цигари, но не завиждаме на противника, който получава по 700 долара заплата плюс „бойните”. Аз не отидох за пари, а за да помогна. САЩ прекалено много започнаха да се бъркат в делата на всички.

Русия ни е освободила от Османската империя, а след това СССР освободи цяла Европа от фашизма. На мен като българин ми се радват. Имат ни за братя и са наясно, че политиците ни, тази дума не им отива на нашите чукундури, но да ги наречем така, са ни вкарали във „филм”, в който САЩ поръчва музиката. Същото е и в Сирия. Русия направи на драм­паран „Ислямска държава” и зад океана веднага започнаха да надават вой, защото това отроче е тяхно”, отсече пазарджиклията.

 „Истината е, че не съм спирал да спортувам, докато бях в Германия. Още преди да вляза в разузнавателната рота бях свалил 14 килограма”, казва боецът.