На цели сто и шест години е баба Мария Муховска от панагюрското село Оборище. Тя има и с три години по-млада сестра Магдалена, а двете шампионки са кандидати за рекордите на Гинес по дълголетие. Освен че през целия си живот двете столетници не са напускали родния си дом и планината, те дължат дългите си години живот и на една специална напитка, съобщи ПИА – НЮЗ.

С нея двете сестри са решили твърдо да поживеят „още няколко години, а след това да става каквото ще”.

Вълшебната отвара се нарича чай от куркума. Тази гореща течност е чудесна, ако смятате да живеете дълго. Двете сестри също са открили невероятната сила на този чай, както и японските дълголетници.

Постоянният прием на чай от куркума намалява нивото на кръвната захар. Подправката се препоръчва и на здрави хора, които не могат да устоят на сладките изкушения. Чаят се използва и при раздразнен стомах, действа уникално за здрава кожа и коса. Ако пиете чай от куркума, вие не само ще отслабнете без изтощителни диети и глад, а като добавка ще се отървете и от досадния целулит. Според изследвания на учени от Америка куркумата може да пребори и някои видове рак.

Освен безценния чай, който е залог за здраве, дълголетие и лечение на доста болести, баба Мария от панагюрското село Оборище има още една тайна за сто и шест годишния си живот. Столетницата твърди, че никога не се е поддавала на стреса и страха за утрешния ден. Тя е приемала това, което й поднася живота, с отворени сетива и благодарност към Създателя ни. Чужди й са злобата и завистта, а в храната си се е стремяла да бъде разнообразна, проста и най-вече да използва тези продукти, които може да отглежда в градината си.