Пещера отбеляза Националния празник на България. Честването на 3 март започна с две шествия към паметниците на братя Горови и кап. Николай Сафонов. Венци и цветя пред паметника на руския воин поднесоха кметът Николай Зайчев, народният представител Десислава Костадинова, представители на институции, училища, партии и граждани.

centar

След това официалните лица се отправиха към центъра на града. Празничното честване започна с рецитал на „Здраствуйте братушки“, издекламирано от Ахмед Чешмеджиев. След това кметът тържествено вдигна знамето на България под звуците на националния химн и поздрави присъстващите жители и гости на Пещера:

„Трети март е денят, в който се прекланяме пред великия, неоценимия  подвиг на българските опълченци и отдаваме своята признателност към жертвите, дадени от руските воини, както и финландски, румънски, полски и воини на много други държави, дали живота си за Освобождението на България.

Zaichev_pametnik

Този празник ни е скъп, не само защото е един от първите празници, които новоосвободената българска държава въвежда в своя календар, а защото е символ на възстановяването на българската държавност след почти петвековно прекъсване.“, каза пред множеството градоначалникът.

Zaichev_zname

Празникът продължи с музикална програма, в която участваха децата от ансамбъл „Славейче” и Николай Учкунов.

Поздравът на Николай Зайчев – ТУК