Най-известният рожденик днес е Иван Евстатиев, който ще посрещне 58 – я си рожден ден в следствения арест, с инсулт и с обвинение в изнасилване. И ако миналата година приемаше поздрави от близки и познати на пл. „Дружба“ в средногорския град, днес не е в състояние да води дълги разговори.

Иван Евстатиев е роден на 3 март 1958 година в Стрелча. Женен е и има две деца – син и дъщеря. Завършил е право в Софийски университет „Климент Охридски”. По-късно става доктор по право. Работил е като прокурор в Пазарджишката районна прокуратура, а след това и като адвокат. От 2003 г. до 2007 г. е кмет на община Пазарджик. От 2009-та работи като висш дипломат в българското посолство в Монголия. В мандата 2011-2015-та пък е кмет на родната си Стрелча.

На 16 януари той бе арестуван след подадена жалба, от 16 годишно момиче, което твърди, че е било изнасилено от него, след като я привел в безпомощно състояние. От деня на ареста си Евстатиев не е напускал килията с изключение на две седмици прекарани в болницата, заради сполетял го инсулт. Все още видният арестант не може да дава показания по следственото дело, тъй като според близки на Евстатиев, той все още е неадекватен и не е в състояние да съдейства на следователя.