Районният съд във Велинград освободи от наказателна отговорност и наложи глоба от 2000лв. на асансьорния техник Стоян Русков, отговарящ за поддръжката на асансьор, който едва не уби човек в хотел „Рич“ във Велинград. Инцидентът стана на 13 ноември преди две години. 66 годишен гост на хотела от София опитал да се качи на асансьора на партерния етаж в момент, когато вратите се затваряли.

Поради това той промушил крак между тях и с ръце опитал да ги разтвори. В този момент асансьорът, вместо да спре, тръгнал и повлякъл столичанина, който първоначално увиснал с краката нагоре, а после паднал в дълбоката 6 метра асансьорна шахта. Тежко ранен той е транспортиран първоначално във велинградската болница, а после в „Пирогов“ с множество наранявания, счупени гръбначен прешлен и крак, и опасност за живота. След операция в столичната болница живота му е спасен, но лечението и възстановяването продължили повече от година

Според техническата експертиза инцидентът е станал, тъй като техника Русков е увеличил, в нарушение на разпоредбите за безопасност, контрол натиска на вратата на асансьора и шунтирал контакта за безопасност. Решението на велинградския съд не е окончателно и може да се обжалва пред окръжния съд в Пазарджик.