Семена от новия сорт български домати  „Розово сърце“ се предлагат в  Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив, съобщиха от там. Пакетчето струва от осем до десет лева в специализираните магазини за продажба на семена. Желаещите могат да си набавят нужното количество от института, който се намира в Пловдив на ул. „Брезовско шосе“, № 32. Изпълняват се и поръчки от цялата страната. Доставките се реализират чрез „Еконт експрес“ и наложен платеж. Информация за новия сорт може да се получи и на телефона на института 032/ 951227.

Така любимият на милиони българи розов домат от бабините градини ще се завърне тази година на трапезата ни. При създаването му селекционерите са използвали за основа известния сорт „Момино сърце“. Той превишава по добив родителските форми и запазва традиционния български вкус, който е балансирано-сладък. Работата по създаването на сорта е продължила 7-8 години, обяснява за столична медия неговата създателка доц. Даниела Ганева.

За целта са използвани местни пловдивски форми домати, които са оцветени розово, със сърцевидна форма и с много добри вкусови качества. За разлика от „Биволско сърце“, доматите не се напукват, твърдостта е повишена, оцветяването е  интензивно розово.  Зеленият пръстен почти изчезва. Плодовете са с нежна консистенция, месести, без целулоза. Имат много добро съчетание на киселини и захари, което  определя  добрите  вкусови качества. В тях не е внедрен генът rin, който масово се имплантира в чуждите сортове за повишаване на издръжливостта им транспортиране и съхранение. Плодовете на „Розово сърце“ достигат 500 грама, а средното им тегло е 300-350 грама. На едно съцветие израстват един до два домата, но достатъчно едри, за да формират среден добив от декар  4.2 до 4.5 тона, казва още доц. Ганева.