Патентен данък от 400 до 1000 лв. ще плащат таксиметровите компании за всеки автомобил. Това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, внесени на 2 март, сряда в парламента от група депутати от ГЕРБ, АБВ, „Патриотичен фронт“ и „България без цензура“.

Общинските съвети ще определят конкретния размер на годишния патентния данък с наредба. Като това трябва да стане до 31 октомври на предходната година. До 31 декември пък таксиметровите фирми трябва да подадат в общината данъчна декларация за дължимия патентен данък през следващата година. С внесения в парламента проект депутатите предлагат и промени в Закона за автомобилните превози (ЗАП). С тях те иска да се върне старият вариант на закона, според който таксиметрови превози могат да се извършват не само от фирми превозвачи, а и от „лица, извършващи дейността от името на регистриран превозвач, но за своя сметка“.

На практика по този начин в момента оперират почти всички таксита – използват лиценза на компанията, но нямат трудови договори към нея, а работят за себе си. С последните промени в закона беше поставен срок до 1 април, в който водачите на таксита са задължени или да сключат трудови договори с фирмата превозвач, за която работят, или да регистрират собствени дружества за таксиметров превоз на пътници. Причината за внесения в Народното събрание (НС) проект за връщане на старото положение в закона е фактът, че само около 300 са новите таксиметрови фирми, регистрирани от отделните шофьори.

При положение че таксиметровите водачи в София са 6500, а в страната – над 25 хиляди, това е малко над 1% от тях, а до крайния срок – 1 април, остават точно 25 работни дни.