Актьорът Емил Емилов влезе в ролята на революционер и тръгна из страната, за да търси среща с актьори, художници и писатели, като единствената му цел е да се намери изход от състоянието, в което в момента се намира българската култура. Днес в Пазарджик той посети ДКТ „Константин Величков“ и смята, че срещата е била ползотворна. Предисторията на митарствата е създаването на ПСБА. Това е професионален синдикат на българските артисти, който бе оглавен от Емил Емилов.

Профсъюзът открито подкрепя всяко искане за спешни законодателни промени с цел защита, закрила, подпомагане и финансиране в областта на сценичните изкуства. Решаване на проблемите, както при държавните служители, така и при творците на свободна практика. ПСБА има конкретни предложения, които иска да обсъди с Инициативна група на творци от сценичните изкуства в България.

В момента българският театър е поставен на сериозно изпитание, казва Емилов. Повечето постановки са с участието на т.нар. „мечки“. Това са актьори, добре разпознаваеми от публиката, които правят едно заглавие и обикалят страната, за да го играят в провинциални театри. Да, тези постановки са печеливши, но те не ходят в Бяга, не ходят в Исперихово, не ходят в Брацигово, разказва Емилов. Това е смисълът от регионалния театър и смисълът този театър да играе. С постановките на „мечките“ се слагат тиранти на всички опити малките театри да имат собствена продукция.

 

Бюджетът на Министерство на културата в момента е 130 млн. лв. Още 400 млн. лв. дотират общините. Безобразната методика за финансиране на културните институти на МК, целяща само и единствено ,,фалиране’’ и облекчаване на държавата от ФРЗ е пагубна за българският театър, казва Емилов. Парите не могат да определят критериите, според които се формират държавните подаяния. Отношенията държава – община, също не са юридически изяснени и ПСБА, ще заеме активна позиция при искания осигуряващи дългосрочна стратегия и бъдеще на българския театър и кино.

Липсата на квоти в чуждите продукции и ефирните телевизии, липсата на регулаторен орган за продуцентите, прекупвачите и производството в киното и телевизията. Ставките и нерегламентираното присъствие на непрофесионалисти в тази изключително тежка професия, изисква приемането на закони и въвеждането на правила.

Решаването на натрупаните проблеми, ще възстанови авторитета на българският артист и ще налее кръв в избледнелите ни мечти. Младите ни колеги отново ще повярват в Божията ерес на професията, а българският зрител ще облече душата си в смокинг, преди да влезе в театъра, казва актьорът.

 

УС на ПСБА отправя апел и към всички популярни лица от сцените и екрана, да загърбят личния си интерес и ако не инициативност, да декларират поне съпричастност. Бъдещето на културата в страната ни, зависи от всички нас, казва Емил Емилов.