Започна гласуването за „Моята любима книга – 2015”, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Това е първият по рода си национален конкурс за нови книги, издадени през изминалата година, в който победителят ще бъде определен от читателите чрез онлайн гласуване. Голямата награда в него е ваучер за книги на стойност 200 лв.

На сайта http://vsichkozaknigite.bg всеки над 16-годишна възраст може да даде гласа си за тези заглавия, издадени през 2015 г., които са го впечатлили най-много. Конкурсът е организиран от Сдружение „Всичко за книгите” и ще протече на два етапа.

Първият е до 8 април и ще даде възможност на читателите да подкрепят своите любими книги в шест категории: „Съвременна художествена проза и поезия“; „Трилъри и криминална литература“; „Фантастика, фентъзи и хорър“; „Дамски романи“; „Исторически романи“ и „Нехудожествена литература“.

Можете да гласувате – ТУК

Вторият етап ще се проведе от 11-ти до 17-ти април и в него 18 финалисти – по 3 книги от всяка категория, ще се борят за титлата „Любима книга на България” за 2015 г.

„Очакват ни интересни и вълнуващи седмици“, казват организаторите и допълват, че ще бъде любопитно да разберат какво обичат да четат най-много българските читатели – кои са предпочитаните жанрове, какви теми ги вълнуват, кои автори са им любими и има ли сред тях много български писатели.

„В този конкурс ще се гласува за нови заглавия, които само една година са присъствали на българския книжен пазар. Целта ни е да обърнем внимание на актуалните книги, да дадем възможност на читателите да определят своите фаворити в различните жанрове и да създадем активен диалог за съвременната литература и за определящите литературни тенденции“, споделят още те.

Българските издатели са подбрали близо 300 от най-добрите заглавия от своите листи и с този първоначален списък започва конкурсът. Оттук нататък думата ще имат читателите – те също могат да добавят своите предложения, стига да отговарят на условията на конкурса.

След края на надпреварата ще бъдат раздадени и много награди за гласувалите – един ще получи ваучер за книги на стойност 200 лв., а други – поощрителни награди.

Докато възрастните избират своята любима книга, по-малките читатели на възраст между 6 и 15 години също ще могат да подкрепят своите литературни фаворити от изминалата година в конкурса „Бисерче вълшебно”, който ще продължи до 17 април.

Основен партньор на конкурса „Моята любима книга – 2015” са НДК и Литературен клуб „Перото”. Кампанията се осъществява със съдействието на Столична община и катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ към ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“.