20160314_160335

20160314_155206

Ще поведем мирна война срещу кървавата война по пътищата на България, заяви Еленко Лазаров по време на протеста срещу освобождаването под гаранция на Иван Янакиев, убиец на неговия баща. Над петдесет човека от града подкрепиха битката на Макс и Еленко Лазарови, която се роди след смъртта на техния баща Никола, на 18 декември миналата година. За първи път на протеста присъстваха и членове на местния мотоклуб Boys of Hells

Това, което в момента се случва в България е пълно безумие, каза Макс Лазаров. Вместо в Парламента да се създават закони, които бранят човешкия живот, там мъдруват дали да ни наказват, ако не гласуваме или дали да опъваме палатки на открито. Годишно над 9000 души у нас умират в резултат на катастрофа или стават недъгави за цял живот, цитира данни от полицейските сводки  за 2014 г. Лазаров. На практика това са девет села, девет села обезлюдяват, заради небрежното отношение на правораздавателната система към случващото се около нея.

Трябват незабавни промени в законодателството, които да наложат изключително строги санкции на хората, които карат без книжка или дрогирани. В момента те са приравнени по вина, с хората, които шофират с превишена скорост, каза още Макс Лазаров.

Според него фирмата на Иван Янакиев е била регистрирана на 6 октомври миналата година, в нея не работи никой друг освен него, а магазинчето за авточасти е било обслужвано също от Янакиев. Парите на обвиняемия не са от неговата дейност, а от парите, които той получава от майка си, заяви Лазаров. Ето защо не е наложително той да бъде пуснат на свобода. Прокуратурата трябва да докаже на хората, че човек с толкова нарушения на Закона за движение по пътищата няма работа на свобода. Опасността той да извърши ново такова престъпление е абсолютно реална и възможна.

Двамата братя заявиха намерението си да създадат сдружение, което ще брани правата на жертвите на катастрофи. Те планират да направят и открит телефон, на който могат да търсят съдействие хора, които не са наясно с правата си.

20160314_155701

Междувременно пред митингуващите се появи и прокурортъ по делото за мярката от миналата седмица – Стефан Янев. Той заяви, че Лазарови трябва да се извинят на Прокуратурата, тъй като говорили пред медиите неверни неща и уронвали престижа на институцията. По закон, каза Янев задържането „под стража“ може да продължи не повече от два месеца, следващата по тежест мярка е „Домашен арест“ именно нея аз поисках, но съдът решава, каква мярка да бъде приложена.

Утре в 10 ч., Апелативен съд – Пловдив ще гледа обжалването на мярката на Янакиев, а протестиращите или поне част от тях ще бъдат там.