Пет лева такса плаща бъдеща абитуриентка, ако реши да пробва роклята, с която смята да се накипри за бала. Това бе съобщено от възмутена пазарджиклийка, майка на зрелостничка, която в събота и неделя обикаляла с детето си по асеновградски „бутици“. Цената на роклите варира от петстотин до хиляда и двеста лева, а на закачалките има и останали от предходни години, констатирала пазарджиклийката. Тя е възмутена и от поведението на продавачките, които вместо да се разтапят от любезност гледали да отпратят колкото може по-бързо кандидат – купувачите, за да могат да си продължат разговора с търговките от съседните магазини.

Поведението на продавачките е възмутително, защото две – трети от решението дали да вземеш дадена дреха се дължи на тях, споделя майката. Според нея недружелюбното поведение на магазинерките и ненужната такса отблъскват желаещите да напазарят предварително за бала.

В крайна сметка роклята е купена, но не от Асеновград. Сега предстои избор на аксесоари – чанта, бижута и разбира се обувки за празничната вечер. Цената да изпратиш момичето си на мечтаната последна вечер на випуска е доста солена, тя започва от петстотин и свършва малко под хиляда лева, споделят и други майки на момичета. Те искрено завиждат на мъжките родителки, които имат шанса да минат по-тънко. Костюми за зрелостници могат да се намерят и на цена от 350 лв., а заедно с обувките, ризата и колана, цената набъбва максимум до 600 лв. Момчетата не са притенциозни и по отношние на прическите и ако за тях те струват между десет и двадесет лева, всяка млада дама ще трябва да мисли върху предложение от петдесет до сто лева.