Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе протест в Апелативен съд-Пловдив срещу определението на Окръжен съд-Пазарджик за изменение на мярката за неотклонение „задържане под стража“  с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на  3 000 лева спрямо Иван Янакиев, на 27 г. от гр. Пазарджик. Янакиев е обвинен в извършването на престъпление по чл. 343 ал. 1 буква В от Наказателния кодекс във връзка с чл. 20 ал. 2 от Закона за движение по пътищата.

На 18 декември 2015 г. в 18,50 часа  на ул. „Пловдивска“ в гр. Пазарджик, той  е  шофирал автомобил, марка „Хамър“, с пазарджишка регистрация, блъснал е пешеходеца Никола Лазаров, на 70 г. от гр. Пазарджик и е причинил смъртта му по непредпазливост. По делото е установено, че избраната от Янакиев скорост на движение не е била съобразена с конкретните условия на видимост, за да бъде в състояние да спре пред всяко предвидимо препятствие и именно това негово неправомерно поведение е причината за настъпилото ПТП, отнело човешки живот.

 На 23 декември 2015 г. Окръжен съд-Пазарджик по искане на прокуратурата е взел постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо Янакиев, което определение е потвърдено на 29 декември 2015 г. от Апелативен съд-Пловдив.

На 10 март 2016 г., по молба на адвокатите на обвиняемия и съобразявайки разпоредбата на чл. 63 ал. 4 от НПК (непозволяваща задържането под стража да продължи повече от 2 месеца при  непредпазливо деяние), Окръжен съд-Пазарджик е изменил мярката за неотклонение на Янакиев от „задържане под стража“ в „парична гаранция“ в размер на 3 000 лева.

На 11 март 2016 г. Окръжна прокуратура-Пазарджик е внесла протест в Апелативен съд-Пловдив срещу определението на Окръжен съд – Пазарджик.

Според мотивите, изложени от наблюдаващия прокурор,   мярката за неотклонение „парична гаранция“  за конкретното деяние е неправилна, защото от доказателствата по делото е видно, че обв. Иван Янакиев е системен нарушител по Закона за движение по пътищата, има друго висящо наказателно производство в Районен съд-Пазарджик за престъпление по чл. 343б ал. 3 от Наказателния кодекс (управление на МПС, след употреба на наркотични вещества), а обвинението по настоящето наказателно производство е за тежко престъпление със смъртен случай.  Освен това съществува реална опасност при изменение на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в “парична гаранция“ или „подписка“, обв. Янакиев да извърши друго транспортно нарушение или да се укрие от органите на съдебната власт, и е опасен за участниците в движението и за пешеходците по пътя.

Според  наблюдаващия прокурор е по-подходящо мярката за неотклонение на обв. Янакиев да се измени от „задържане под стража“ в „домашен арест“.

 Делото по протеста на прокуратурата ще се гледа на 15 март 2016 г. в Апелативен съд-Пловдив.