За 16 часа днес пред Съдебната палата е насрочен протестът срещу освобождаването под гаранция на 27 годишният Иван Янакиев, съобщи организаторът му – Еленко Лазаров. Според решението на съдия Ивета Парпулова утре Янакиев трябва да напусне следствения арест, в случай, че Апелативния съд в Пловдив потвърди становището, че Янакиев е бил неправомерно държан в ареста от 23 февруари насам.

В петък говорителката на Окръжна прокуратура – Димитрия Ганчева заяви, че прокуратурата ще обжалва мярката за неотклонение парична гаранция от 3000 лв., но прокурор Стефан Янев в Пазарджик предложи на предишното дело алтернативата от „домашен арест“.

Всичко, което виждаме е нагласено, коментираха близките на убития Никола Лазаров, след като чуха решението на съдия Парпулова. Не може човк с толкова много прегрешения пред закона да бъде пуснат, защото още утре може да се случи същото, заяви Еленко Лазаров. Той и брат му Макс призовават пазарджиклии да дойдат днес пред Съдебната палата и да изразят открито своята гражданска позиция по случилото се. Припомняме, че лично главният прокурор Сотир Цацаров обеща на Лазаров, че прокуратурата ще действа законосъобразно и справедливо по отношение на случая.

Иван Янакиев уби с колата си Никола Лазаров на 18 декември миналата година, близо до автобусна спирка на ул. „Пловдивска“ след като човекът напазарувал от „Кауфланд“ и тръгнал да се прибира.