Българските евродепутати от различни парламентарни групи се обединяват в искане за дълбока реформа на Механизма за проверка и сътрудничество, чието прилагане бе едно от условията за приемането на България и Румъния в ЕС и които се публикуват редовно от Европейската комисия от 2007 г. насам.

В края на януари 2016 г. Европейската комисия публикува поредния си доклад за напредъка на България в борбата срещу организираната престъпност, корупцията и прането на пари. Вчера Съветът на Европейския съюз разгледа формално въпроса на свое заседание. „Затова българските евродепутати в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП смятаме, че ще бъде в интерес на страната ни да инициираме този дебат“, заяви Илияна Йотова – зам.-председател на ресорната парламентарна комисия и ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП.

Г-жа Йотова  заедно с колегите и Мария Габриел и Емил Радев от групата на ЕНП и г-жа Филиз Хюсменова от групата на АЛДЕ организират конференцията под надслов „Механизмът за сътрудничество и проверка – функциониране, ефект, препоръки“. Събитието ще се проведе в Брюксел от 16:00 до 18:00 часа (софийско време) в Европейския парламент, часове след като ресорната парламентарна комисия също обсъди докладите за България и Румъния на свое редовно заседание.

На конференцията ще присъстват представители на Европейската комисия, пряко ангажирани с изготвянето на докладите по Механизма. От българска страна поканени за участие са зам.-министърът на външните работи на Република България г-н Румен Александров, зам.-министърът на правосъдието на Република България г-жа Красимира Филипова, Главният прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров, Председателят на Върховния административен съд г-н Георги Колев и Главният инспектор в Инспектората на ВСС г-жа Теодора Точкова.

„Докладите на ЕК трябва да съдържат конкретни стъпки, а не само общи и повтарящи се констатации. Това ще бъде от доста по-голям интерес за България, който ще води до практически резултати, а не просто до неспирна кореспонденция между София и Брюксел“, заяви преди конференцията Илияна Йотова. „Вярвам, че в дух на сътрудничество можем да постигнем повече, отколкото просто ако си разменяме писма. Това е от особено значение за България, защото напълно неоснователно държат страната ни извън Шенген, използвайки Механизма като претекст“, коментира още Илияна Йотова.