Директорът на Регионален исторически музей – Борис Хаджийски и председател на УС на Сдружение „Български музеи“, и историкът Хачик Мардиросян, ще бъдат гости на предаването на телевизия  „Скат“ – „Час по България“ този петък. Темата, по която ще разговарят с водещия Пламен Павлов е „Българските музеи – успехи и проблеми“.

16хачо

Хачик Мардиросян

16борето

Борис Хаджийски

Сред приоритетите на „Час по България“ винаги присъства темата за българското музейно дело и традиции. С помощта на Борис Хаджийски ще запознаем нашите зрители със ситуацията през последните години и перспективите в тази важна област на националното възпитание, съхраняването на историческата памет, културно-историческия туризъм, казва водещият Пламен Павлов.

С участието на Хачик Мардиросян, дългогодишен музеен експерт, археолог и преподавател по история, ще се спрем на връзката на музейното дело с българското училище и обществения живот. Ще отделим място и на постиженията на Регионалния исторически музей в Пазарджик, на важни събития и личности от този български край, на предстоящи инициативи и прояви. Сред тях е 140-та годишнина на Априлската епопея, за която музеят готви голяма тематична изложба и други прояви, както и 125-та годишнина на големия български учен проф. Иван Батаклиев, допълва водещият.