Пазарджишкият пианист Емануил Иванов ще се включи в дванадесетото издание на международния конкурс „Млад виртуоз“, който ще се проведе от 28 март до 3 април в столицата. Събитието ще се проведе в НДК под почетния патронаж на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Тази година престижното музикално състезание ще обхваща категориите “Пиано” и “Класическа китара”, като повече от 100 млади таланти ще покажат уменията си пред авторитетно международно жури и публика.

Участниците, които ще трябва да впечатлят едни от най-влиятелните музиканти и преподаватели в света, пристигат в България специално за конкурса от страни като Великобритания, Австрия, Германия, Норвегия, Русия, Азербайджан, Полша, Грузия, Словения, Гърция, Румъния, Сърбия и Македония. Възрастовите категории на кандидатите за международно признание и професионално развитие са разпределени в 4 групи – съответно до 11 г., 15 г., 19 г. и 24 г., а според организаторите от Фондация „Млади Виртуози“, конкуренцията ще бъде повече от ожесточена.
Наградният фонд от близо 70 000 лв. е съпътстван и от няколко специални отличия, сред които на Европейската асоциация на музикалните конкурси за младежи (EMCY), чийто член е “Млади виртуози”.

Носителят на тази награда ще има изключителната възможност да покори международната сцена, участвайки в серия от концерти, организирани от асоциацията във всички европейски столици. Друго специално отличие се връчва от Кантус Фирмус и представлява концерт на лауреата с оркестъра на “Класик ФМ”. Миналогодишният носител на тази награда, цигуларят Мартин Зайранов, ще открие “Европейския музикален фестивал” на 28-и март в зала “България” под палката на Шломо Минц. Наред с тези призове, за най-ярко изявил се музикант в категория “Класическа китара” е предвиден специално изработен майсторски инструмент от известния български лютиер Никола Минев.

Престижното жури в категория “Пиано” е съставено от проф. Арие Варди (Израел), Катаржина Попова-Зидрон (Полша), проф. Павлина Доковска (САЩ), проф. Иля Овчинников (Русия), проф. Милена Моллова (България), а младите китаристи ще бъдат оценявани от проф. Герхард Райхенбах (Германия), Горан Кривокапич (Черна гора), Йоргос Панецос (Гърция), Георги Василев (Швейцария) и композитора Георги Арнаудов. Освен, че ще оценяват изгряващите таланти, самите специалисти също ще покажат своята музикална виртуозност на уникалния “Концерт на журито”, предвиден за 30 март, сряда от 19:00 ч. в зала 9 на НДК. Гала церемонията по награждаване и заключителния концерт на “Млади виртуози” 2016 ще бъде на 3-ти април, неделя, от 11:00 ч., отново в зала 9.

Именно тогава ще разберем и носителите на всички престижни отличия на конкурса, организиран с изключителната подкрепа на Фондация “Америка за България” и в партньорство с НМУ “Любомир Пипков” и Националния дворец на културата. Събитието е подкрепено от Министерство на културата и е част от Календара на културните събития на Столична община. Състезателните дни и гала церемонията са с вход свободен и могат да бъдат посетени от всички любители на класическата музика.