По покана на евродепутата Андрей Новаков, изпълнителният директор на Европейската и ресторантьорска асоциация (HOTREC) Кристиан дьо Баран посети Велинград. В работното посещение участваха заместник областният управител Гинче Караминова, председателят на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) – Благой Рагин, представители на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в родопския град. Визитата започна с работна закуска, на която домакин бе председателят на местното хотелиерско сдружение –  Златко Златанов и продължи с посещение при кмета на община Велинград – д-р Костадин Коев.

Velingrad 18.03.2016 1

Велинград да бъде номиниран за СПА столица на Европа през 2018г., когато се очаква България да поеме председателството на Европейския съюз.  За тези години до 2018 година, ако бъдат изпълнени всички критерии, България може да е домакин на Генералната асамблея на Европейската хотелиерска и ресторантьорска организация /HOTREC/. Това бяха основните акценти по време на проведените разговори.  „Имаме една основна идея и това е да промотираме Велинград като топ дестинация за СПА туризъм, не само като балканска, но и като европейска СПА столица, каза евродепутатът Андрей Новаков. Той допълни, че правителството в лицето на министър Ангелкова полага усилия в тази посока и срещата във Велинград е в координация с екипа на Министрество на туризма.

„Като основно преимущество на страната ви мога да посоча не само туристическия бизнес и хотелиерството, а особено СПА-туризма, който отчитам като перла в България и Европа”, каза изпълнителния директор HOTREC Кристиан дьо Баран. Основна мисия на организацията е да подпомага хотелиерите и ресторантьорите да развиват устойчиво своя бизнес.  В HOTREC  членуват 43 асоциации от 29 държави, които обменят помежду си опит, знанията и добри практики. В Европа туризмът осигурява 10% от работните места в бизнеса.

Velingrad 18.03.206 2

Зам. областният управител Гинче Караминова изрази подкрепата на Областната администрация към направената номинация като акцентира върху партньорството с местната власт, хотелиерите и ресторантьорите, рекламата и промотирането на Велинград като динамично развиваща се туристическа дестинация.

Председателят на БХРА – Благой Рагин, изрази надежда тази цел да бъде постигната и през 2018г., Велинград да бъде избран за СПА столица на Европа. Според него това е една голяма мечта не само за жителите на града, но и за цялата страна. „Това е един нов имидж за България и хората го заслужават. За годините до 2018 г. стандартите, които трябва да бъдат изпълнени, ще станат факт. Дотогава ще бъде възстановено и членството на страната ни в Европейската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Причините за прекъсването му са свързани с икономическата криза и високия членски внос, но сега ще направим всичко възможно, за да го възстановим. Оптимист съм, че тази номинация ще даде стимул и за развитието на други наши курорти”, коментира Рагин.

Кметът на Велинград – Костадин Коев благодари на всички за предоставената възможност на Велинград. Общината ще създаде необходимата организация и координация на всички звена свързани с дейността на туризма в града., за да бъдат покрити всички критерии и условия, Велинград да стане Европейска СПА столица.