Всички общински кметове от областта подписаха предложената от кмета на Пазарджик декларация против приемането на новата регионална здравна карта.

Декларацията е изпратена до всички държавни институции ангажирани със създаването и приемането на новата Здравна карта, припомняме, че в момента в областта на здравеопазването цари абсолютен хаос, тъй като все още не е ясно по какви правила ще работят болниците с касата. Лекарите са категорични, че няма да подпишат Националния рамков договор.

В периода, в който проектът на картата бешеподложен на публично обсъждане, в комисията са постъпили около 150 предложения за промени. От тях комисията е приела 71 и ги е отразила в пълния им вид в окончателния вариант на документа, 33 предложения са приети частично, а 35 не са разглеждани, защото се отнасят до съдържанието на областните здравни карти, които са извън компетентността на комисията. Вчера С 11 гласа „за“ и 2 „против“ Националната комисия по изготвяне на Националната здравна карта (НЗК) е приела окончателно Националната здравна карта. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Следващата седмица се очаква Националната здравна карта да бъде разгледана на заседание на Министерски съвет и да бъде публикувана в Държавен вестник. След обнародването й картата ще стане задължителна част от методиката, по коятоНационалната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще сключва индивидуални договори с лечебни заведения. Националната здравна карта е аналитичен документ, който отразява потребностите на българските пациенти, документирани през последните 3 години и дава насоки за оптимално разпределяне на ресурсите в системата на здравеопазване, допълниха от пресслужбата.

По закон промяна в картата ще може да се инициира по всяко време, като се внесе аргументирано искане в Националната комисия. Българският лекарски съюз не подкрепи приемането на Националната здравна карта. Причините за това – вижте ТУК