И тази година в село Баня ще отбележат подобаващо Тодоровден, съобщи сайтът oborishte.bg. Празникът ще започне на 19 март в 10:30 часа с традиционното карнавално шествие, което ще тръгне от входната арка на селото, водено от Представителния мажоретен състав на СОУ „Нешо Бончев“, с ръководител Мария Бензарова. На площада тържествено ще бъде издигнат първият символ на българската държава – конската опашка. Самодейци от местното читалище „Пробуда -1872“ ще пресъздадат историческата постановка „Волята на Тангра: Да бъде вековечна и благословена земята българска”. В ролята на Хан Аспарух ще се превъплъти Ангел Вранчев.
За доброто настроение на гостите на празника ще се погрижи ансамбъл „Веселие“- гр. София, с художествен ръководител Орлин Иванов и чаровните момичета от мажоретния състав. В 12:30 часа на стадиона край селото ще започнат състезанията, които ще преминат в 5 дисциплини: надбягвания с коне, магарета и каруци, майсторска езда на кон с препятствия и слалом с каруци, така наречената змейка. Ще се проведат и няколко конкурса – за най-гиздав кон, най-гиздаво магаре, най-красив кон /без амуниции/ и най-елегантна кобила.
Ще бъде прочетен традиционният хумористичен ревизионен акт, след което ще бъдат наградени победителите в различните дисциплини. Първенците ще получат вакли агънца, купи, грамоти и амуниции за животните. Ще бъде отличен най-атрактивният участник в празника, всички включили се в карнавала също ще получат награди.
„Тодоровден 2016“ в село Баня се провежда с финансовата подкрепа на Община Панагюрище, спонсори и дарители. Банци са изключително благодарни за оказаната подкрепа и отправят покана към всички да бъдат гости на празника в събота.