Пред столичния ресторант „Аркадия“ на ул. „Крум Попов“ днес около 16.50 часа е починал Павел Чернев, съобщи „24 часа“. Причината най-вероятно е здравословен проблем. Павел Чернев е бил в заведението с приятели, но усетил, че му прилошава и излязъл на въздух. Там се сгромолясал пред вратата.

Павел Чернев е български политик, народен представител в 40 Народно събрание от листата на Национално обединение Атака. От 2007 година е лидер на партия Свобода. От 2012г е политически секретар на неформалната организация „Православна зора“. По професия е адвокат. Павел Чернев е роден на 10 юли 1969 година в град София, България. Завършва висше юридическо образование в Софийския университет „Св.Климент Охридски“ през април 1993 година. До края на 1993 г. е стажант в Софийския окръжен съд. От 1995г е адвокат от Софийската адвокатска колегия.

С Пазарджик го свърза инцидент на 7 април 2006. Тогава след катастрофа на магистрала „Тракия“, Волен Сидеров – лидер на партия „Атака“ и Павел Чернев дават първоначални показания пред органите на МВР, които впоследствие и двамата променят. Възниква сериозен скандал. Това, както и задълбочилите се идеологически и политически противоречия между двамата лидери, става повод Чернев да скъса последователно с партия Атака и парламентарната група на „Коалиция Атака“. Разочарован от лидера на „Атака“ Павел Чернев я напусна и учреди партия „Свобода“.

В последните дни адвокат Павел Чернев се е занимавал със защитата на задържания за побоя на столичния булевард „Черни връх“ мъж. При първоначалния оглед на полицията не са открити следи от насилие. На този етап случаят не се разглежда от полицията като криминален инцидент.

Случката

Късно вечерта (около 23 часа) на 7 април 2006 г. на 10 км. преди тунелите на „Троянова врата“, на магистрала „Тракия“ край Пазарджик автомобилът на Сидеров бива изтласкан към мантинелата от друг автомобил, завърта се и спира. Спира и вторият автомобил. В колата се оказват студентът по международни икономически отношения и разузнавателни науки в Англия Явор Доков и дядо му Димитър Доков от село Ръжево Конаре. Опасявайки се от атентат и за да предотврати опит за бягство от страна на блъсналият ги автомобил, шофьорът на Волен Сидеров, пука гумите на другия автомобил и удря другия шофьор. Потегляйки към София, Сидеров и Бакърджиев забелязват друга кола, връщаща се обратно и движеща се срещу тях в тяхното платно. Те заобикалят колата и продължават към София. Впоследствие се оказва, че това е джипът „Мерцедес“ на бащата на Явор Доков — Ромео Доков, който придружава синът си по пътя за София.

За случилото се след това има няколко версии. Безспорно е следното – първоначално Павел Чернев дава показания, че е бил в колата заедно с Волен Сидеров и той е бил шофьора на неговата кола. След няколко дни той се отрича от тези си показания, а Любомир Бакърджиев признава, че той е бил шофьора. Обяснението на Павел Чернев за променените показания е, че Волен Сидеров го е молил да прикрие Любомир Бакърджиев, който е осъждан. Установява се, че шофьорът Любомир Бакърджиев е препоръчан на Волен Сидеров като много добър шофьор от самия Павел Чернев, който му е бил адвокат. Делото по случая е образувано в Пазарджик и следствието се водеше тук първоначално.

Самият Волен Сидеров твърди, че е естествено човек да помисли, че кола, която го избутва към мантинелата в 23 часа на магистралата „не му мисли доброто“. Той отрича да е молил Павел Чернев да прикрива Любомир Бакърджиев. Протестира и затова, че деянието на Явор Доков не е разследвано, а вместо това, разследват него. За участието си в инцидента Любомир Бакърджиев е осъден условно. Депутатските имунитети на Сидеров и Чернев са свалени за да бъдат те разследвани за лъжесвидетелстване. Павел Чернев е изключен от партия Атака и от парламентарната група на Атака. Въпреки първоначалния негативен резултат от инцидента върху публичното мнение, Атака и Сидеров бързо възвръщат позициите си.

Часове след инцидента Чернев признава пред приятел, че е излъгал, защото Сидеров не искал да се знае, че шофьорът му има условна присъда. На 10 април Чернев дава нови показания. В тях разказва, че в колата са били четирима, като той седял на задната седалка и в по-голямата част от времето спал, защото му било лошо. От делото става ясно, че Чернев съобщава на Сидеров за промяната в показанията си и получава одобрението му. “Ти добре разбираш тези неща”, казва лидерът на “Атака”.

По време на парламентарно заседание Румен Петков прочита двата варианта на показанията на Чернев. Парламентът гласува декларация, в която критикува поведението на атакистите. Чернев дава за трети път показания, но вече пред съдия. Решава да каже истината, за да не поема последиците от чужди престъпни действия. Чернев си спомня, че по време на срещата в “Грозд” лидерът на “Атака” му казва, че новината за атентат срещу него ще бъде №1 за вестниците на следващия ден, но ако се разбере, че шофьорът му има условна присъда, ще я измести.

“Кой от нас най-много прилича на Любчо”, пита Сидеров. Чернев посочва себе си. На 5 юни Бакърджиев е осъден на пробация, след като признава вината си. Делото приключи на 20 октомври 2008 г. с оправдаване на Сидеров. Оневинена бе и съпругата му Капка Георгиева, също разследвана за лъжесвидетелстване. Прокуратурата не протестира присъдите пред Софийския апелативен съд и папките отиват в архива.