Близките на покойник в Лом получили след погребението му телефонно съобщение от него и изпаднали в ужас. Проверка на сащисаните роднини разкрила, че джиесемът на починалия е бил откраднат от гроба. Случаят е предаден на полицията, пише „Труд“.

Кошмарната история се е разиграла в края на миналата седмица в Лом. Ася Атанасова със сестра си Евгения и роднини изпратили на 11 март в последния му път баща им Борислав Георгиев/78г./. Дядото бил погребан на Централните гробища в крайдунавския град.

По традиция близките оставили в гроба две чанти с вещи на покойника, сред който и мобилния му апарат, и хвърлили по бучка пръст.

„Казаха ни,че според поверието не бива да присъстваме на затварянето на гроба и си тръгнахме!”, разказва Ася. Два часа по-късно обаче жената получила SMS, че телефонът на баща й е включен. „Втрещих се! Не съм суеверна, но не знаех какво да мисля! Мъката в такъв момент е голяма и това съвсем ме разби!”, споделя жената.

Все пак, вярвайки повече на здравия разум отколкото на вести от оня свят, жената потърсила офиса на мобилния оператор в Лом и им разказала за загадката. Служителите обяснили, че дори телефонът да е включен случайно, под земята няма покритие и със сигурност апаратът е някъде навън. Ася и близките и веднага отишли в общинската погребална агенция, запознали ги с мистерията и настояли случаят да се проучи. След разговорите с двамата гробари, които първоначално отричали за имат нещо общо със загадката, станало ясно, че те взели телефона от гроба и го включили. После разтревожени от опитите на близките да се свържат с покойника обаче, го изключили и захвърлили в контейнер.

Джиесемът веднага е бил открит и върнат в гроба, а близките на покойника подали жалба в полицията. „Не искаме да се разследва конкретния случай, а да се вземат мерки това да не повтаря! Смятам, че нашият случай не е единствен. Достатъчно крадат живите, нека оставим поне мъртвите на спокойствие!”, заяви Ася Атанасова.