Преди месец е получена информация от ДАНС за това, че жена на 66 години от пловдивско село иска смъртта на свои близки. В основата на престъплението е спор за имот. Тя искала да принудят брат й да подпише договор за прехвърляне на имот. За целта трябвало да бъдат убити и наследниците му – 6 души общо, съобщи TNS.bg.

По повод на разкрити тежки престъпления Окръжна прокуратура-Пловдив и МВР свикаха нарочна пресконференция за медиите. В нея взеха участие Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив и Иван Спиров, наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура-Пловдив, както и комисари и иинспектори към ОД на МВР-Пловдив.

В разкриването на тежките престъпления участие са взели и ДАНС.

Жената – 66-годишната Иванка Ройдова, е с добри финансови възможности и пуснала добра оферта дори в чужбина.

По-нататъшната проверка е показала, че е имало лица, които са били готови да отвлекат и убият близките на Иванка.

През 1951-ва година баща й имигрира и оставя сестра й и 70-годишния й брат, който всъщност трябвало да бъде убит. Трима от наследниците заминали за САЩ и разбрали, че той имал натрупано сериозно състояние от строителен бизнес. До 2010 година взаимоотношенията между баща и дъщеря се влошават и той завещава крупна сума от три попечителни фонда на своя син – Ройдов, и един на внук си.

Още през 2013 г дъщерята започва да издирва чрез детективи какво наследство би трябвало да получи и като разбира, че е изключена, това още повече влошава отношенията й с баща й. Дъщерята разбира това и започва да води дела в САЩ, но бащата умира през 2014 г. Проверката показва, че наследството е около 4,5 милиона долара. За да бъде разкрито престъплението, е бил внедрен служител под прикритие, който би могъл да извърши поръчката за убийството. Резултатът – обвинение за приготовление и опит за отвличане.

Иванка Ройдова освен смъртта на брат си, поискала и смъртта на неговите родственици – дала информация къде учат децата му. Брат й трябвало да бъде убит, като се предозира дозата му инсулин, за да изглежда като нещастен случай. Другите трябвало да бъдат убити едновременно на Гергьовден, където се събират на едно място.

Не разполагаме с информация кой е действителният наследник и каква е точната сума – каза Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив. Жената е дала капаро за няколкодневно наблюдение, а после обещала 450 хиляди долара и прехвърляне на имоти на килърите. Утре Пловдивският окръжен съд ще гледа мярката и за неотклонение. Тя в момента е в ареста, като първоначалната и мярка за неотклонение „задържане под стража“ е била за 72. За стореното Иванка ще плати с от година до шест лишаване от свобода.