27арменци1

Арменската общност в Пазарджик празнува днес Возкресение Христово. „Кристос харяв емерелоц!“- „Христос воскресе!“. „Орхнял е харутюна Кристоси!“- „Воистина воскресе!“ Да бъдем живи и здрави всички, да се уповаваме в нашия Бог Исус Христос и да пазим християнството! – това пожела Нерсес Ширинян на всички българи.

Освен арменците, днес празника отбелязват и католици, и протестанти. Защо днес?

Иисус Христос е възкръснал след еврейския Песах, затова християнският празник е в зависимост от еврейския. Пасхата, или Песах, е празник във връзка с Изхода от Египет. На Първия вселенски събор от 325 г. се решава Възкресението Христово да се чества в неделния ден след пълнолунието след пролетното равноденствие. Ако Великден по някаква причина не може да бъде в неделния ден след Песах, то според решенията на събора би трябвало да бъде отслужван един месец по-късно.

До влизането в сила на Григорианския календар през ХIV век не е имало разлика между източния и западния Великден. На Запад католиците и протестантите изчисляват датата на Възкресение по него. Докато нашата църква за подвижните празници като Великден се ръководи от стария Юлиански календар, а за неподвижните от т. нар. Поправен Юлиански, коригиран през 20-те години на миналия век от гръцки астрономи. От него се ръководят и другите православни християни. Изключение правят Йерусалимската, Руската и Сръбската православна църква.

Правилно е да казваме западен и източен, а не католически и православен Великден, защото на Запад и католиците, и протестантите честват Възкресението в един и същи неделен ден, докато на Изток има разлики. Древните халкедонски църкви като арменската празнуват Великден по Григорианския календар, а някои протестанти като Петдесетната църква в България – заедно с православните. Така че пълно единство няма нито на Изток, нито на Запад. Но в някои години западното и източното честване на Пасхата съвпадат.

Разликата между католици и православни, която се наблюдава в датите на отбелязване на Великден, е, че по отношение на Великден православните спазват допълнителното изискване Велкиден да не съвпада с еврейската Пасха. В случай на такова съвпадение католиците и протестантите отбелязват Великден, а православната църква го отлага с един лунен месец.

Година Западни Източни
2010 4 април
2011 24 април
2012 8 април 15 април
2013 31 март 5 май
2014 20 април
2015 5 април 12 април
2016 27 март 1 май
2017 16 април
2018 1 април 8 април
2019 21 април 28 април
2020 12 април 19 април

* Снимки – Нерсес Ширинян