Петстотин нови работни места ще бъдат открити в следващите два месеца в Пазарджик, съобщи кметът на областния град Тодор Попов. Това ще стане в производствено хале, което се помещава на територията на бившия ЗММ „Металик“. Мястото е закупено от българо-немска фирма, която ще произвежда там части за всички немски марки автомобили – „Мерцедес“, БМВ и др. Първоначално фирмата ще наеме петстотин работника, а в рамките на две години техният брой ще нарастне на 2000, каза още градоначалникът. Това е и първата стъпка към нови инвестиции в града. В момента се водят много интензивни разговори за това да се предизвика интереса на партньори от Китай. Въпросът е да се създаде възможност нашите фирми да правят търговия с Китай, каза още кметът. Предстои и споразумение за сътрудничество с китайска провинция, чийто център е с население от милион и половина души. Те са посочили нещата, които тях ги интересуват, а ние ще потърсим начин да намерим партньори за тях тук, заяви Попов.

Ще се опитаме да използваме една нова възможност за логистично образователен център, който да помогне на бизнеса да намери кадри, които са в състояние да осъществяват комуникациите на бизнеса с други партньори. Местните предприемачи ще ни кажат какво точно искат и очакват от нас, по отношение на този образователен център. Той ще отвори малко хоризонта на нашия бизнес, каза Тодор Попов.

Той напомни и това, че е внесено предложение на следващата сесия за удължаване на Данъчната ваканция, която по принцип трябваше да приключи на 31 март. Тя ще бъде удължена с два месеца, но вече са събрани повече от милион лева, в сравнение с миналата година.