В девет сутринта, в сряда ще стартира следващото заседание на делото срещу обвинените в разпространение на радикален ислям и идеите на „Ислямска държава“. Делото стартира на 25 февруари, но заради заболяване на съдия Кристина Пунтева ще продължи сега. Следващите дати за процеса са през април.

Пред Окръжния съд се изправят 40-годишният Ахмед Муса Ахмед, който вече има условна присъда по първото ислямско дело, и 13 негови съратници. Те бяха задържани при две мащабни акции на МВР и ДАНС на 25 ноември 2014 година и на 31 март 2015 година в областите Пазарджик, Пловдив и Смолян.

Подсъдими по делото са още Ангел Симов-Айри, Светослав Манчев-Зекерия, Стефан Александров-Сюлейман, Орхан Бързак, Веселин Стефанов-Вайдин, Райко Кърталов-Ремзи, Рангел Илиев-Малкия Ремзи от Пазарджик, пловдивчаните Ерджан Смаил, Александър Иванов-Банго, Йосиф Минчев-Юсню, асеновградчаните Ненко Щерев-Яшко и Стефан Димитров-Тефик, както и Александрина Ангелова-Мелекшен, която е родом от Силистра, но живее в смолянското село Старцево.

Прокурор Недялка Попова ще продължи да запознава присъстващите с обвинителния акт, който съдържа близо 170 страници и в него са конкретизирани обвиненията срещу всеки един от подсъдимите.

24View

При акциите на ДАНС и МВР през пролетта на миналата година в дома на Александър Иванов бяха открити бойна пушка „Манлихер-Щайер” и 9 патрона за нея. Балистичната експертиза показа, че арсеналът е годен за употреба. Бяха иззети и газови оръжия. Ведно с тях бяха открити и екземпляри от книгата „вероотстъпване“, която е била преведена от обвиняемата Александрина Ангелова – Мелекшен. Всички подсъдими са декларирали в социални мрежи принадлежността си към идеите на „Ислямска държава“, голяма част от тях са поствали видеоклипове със свое участие, където са носили тениски със символите на ИДИЛ или са развявали знамената им.

* Снимка – архив