Всички лични лекари от област Пазарджик утре ще протестират ефективно срещу хаоса в здравната реформа, съобщи председателят на Регионалната колегия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България – д-р Красимир Кулински.

На вратата на всеки кабинет ще има информационна табела къде нуждаещите се могат да получат медицинска помощ, а също така и причините довели до протеста на медиците. Личните лекари са най-натоварени, а на практика средствата за тях са най-малко според предлаганата от министър Москов промяна. Според д-р Кулински общопрактикуващите лекари, както и специалистите са против това, че не се спазва предварително договореното и непрекъснато се правят изненадващи промени.

Според новите правила на един пациент се полагат по 1.24 направления на година, както и по 11,54 лева за изследвания, което стига само за еднократна кръвна картина и изследване на урина за цяла година. Не говорим за рентгенови снимки, за изследване на хормони, за скенери, ядрено-магнитен резонанс и други, които присъстват в здравната реформа. Министърът обещава неща, които не са финансово обезпечени и които не могат да се случат в системата, в която сме ние, твърди д-р Кулински пред радио „Фокус“ – Пазарджик. Протестът ще се състои само пред утрешния ден.