Дъщерна фирма на немския гигант „Костал холдинг“ ще отвори новата фабрика за авточасти за „Мерцедес“, БМВ, „Форд”, „Крайслер”,”Фолксваген”, „Шкода“ и други марки автомобили в Пазарджик. От 4 април започват интервютата за набиране на персонал, като първоначалния замисъл на инвеститорите в проекта е да бъдат наети петстотин работника от областния град и региона. Компанията е създадена през 1912 г. в Германия. Основната дейност на групата е разработка и производство на технологично напреднали електронни и електромеханични продукти. Групата има 28 офиса в 15 държави на четири континента, с общо заети около 11 000 души и осигурява компетентни и гъвкави услуги на местна основа.

„Арексим“ е името на фирмата от българска страна, тя вече има подобна фабрика в Смолян.  Там холдингът през 2011 г. е преустроил и адаптирал към своите условия на работа новата сграда до бившето предприятие „Тютюнева промишленост”, между Устово и Райково. Към днешна дата германската компания за автомобилни компоненти „Костал холдинг“ вече има втора производствена база в Смолян. Вторият завод, официално заработи на 17 декември 2015 г., се намира в сградата на бившия цех за бутилиране на бира в града, а имотът е поделен с логистичната фирма „Ариека“. Вложените в оборудване 6 млн. лв. са част от по-голям инвестиционен план, който предвижда още 15 млн. лв. инвестиция през 2016 г.

Един от големите печеливши от идването на „Костал холдинг“ в България е именно „Арексим“. Благодарение на „Костал“ българската компания се разраства и увеличава персонала си от 460 на над 750 души за последните четири години и се очаква да продължи да расте, обобщава Кирил Асенов, собственик на „Арексим“.  По негови думи присъствието на германската компания се отразява благоприятно и на увеличението на трудовото възнаграждение в региона.

В Европа „Костал холдинг“ държи около 30% от пазара за подкормилни системи. През 2014 г. германската компания има оборот 2.1 млрд. евро, сочи финансовият отчет на дружеството. Седалището й е в Германия, клоновете в Бразилия, Китай, Англия, Ирландия, Италия, Япония, Мексико, Испания, Чехия, Индия, България, Франция, САЩ и Украйна, а служителите ѝ са над 16 хиляди, почти 13 хил. от които извън Германия.

Предисторията на събитията – ТУК