Личните лекари в Пазарджик днес протестират, а за пациентите, които имат нужда от неотложна консултация с тях има дежурни кабинети. Най-общо казано медиците, през чийто стетоскопи дневно преминават десетки граждани, са недоволни от орязването на лимитите и направленията в доболничната помощ. Според предвидените нови правила при преразход на лимита от направления джи питата трябва да бъдат глобявани. Протест има в абсолютно всички практики на областния град, а също така и в общинските центрове. Лекарите намират за смешно да карат пациентите си да слагат пръстов оптечатък когато посещават кабинетите им. Медиците твърдят, че здравните власти манипулират обществото с информацията, която дават.

От предвиденото увеличение на парите за извънболнична помощ само 2 милиона лева на практика отиват при личните лекари. А увеличеният брой направления всъщност означавал 0.008 направления на човек отгоре, сочат сметките на докторите.

От Националната здравноосигурителна каса пък успокоиха, че взимането на пръстов отпечатък от пациентите ще влезе в сила само за болниците от средата на тази година и засега няма да натоварват общопрактикуващите лекари с това задължение.

Общопрактикуващите лекари няма да бъдат глобявани поединично за надвишаване на лимита си от направления, съобщи здравният министър Петър Москов пред bTV днес, като увери, че това е залегнало в решението на касата, което трябва да бъде одобрено днес от надзора. Глоби ще има, ако се надвиши лимитът на съответното РЗОК, стана ясно от думите му. Москов обясни на лекарите и въвеждането на пръстовия идентификатор: „За да може да преминем към заплащане на вашата дейност, което отдавна е ваше искане, трябва да има яснота и гаранция през електронен процес за присъствието на пациента във вашия кабинет. Толкова е просто.“ – каза здравният министър.

„НЗОК днес трябва да вземе решение за анекс към договора за 2015 г. Съответно лекарският съюз и, доколкото разбирам, сдружението на общопрактикуващите лекари, са против този анекс и искат да останат правилата от стария рамков договор. Това е темата на спора – трябва ли да има допълнение към договора с други параметри или трябва да остане старият.“ Така пък здравният министър Петър Москов информира зрителите защо протестират лекарите.

В същото време пациенти на лекарите, които не разбрали навреме за днешната стачка идваха пред кабинетите, за да ги търсят. Тяхното мнение е, че медиците имат право да търсят правата си, тъй като здравето е най-ценното нещо, което човек притежава и е срамно в ХХI в. да се връщаме към вековете, в които хората са полагали вместо подпис – палец. Пациентите не вярват, че лекарите ощетяват касата. Някои от тях чистосърдечно разказват, че те или техни близки са попадали в болница, но не са им искани пари на ръка. Случвало се е обаче, да ги водят болни от едно, а да ги лекуват от друго, защото конкретното им заболяване не е по клинична пътека.

Вчера не отвориха кабинетите си общопрактикуващите лекари от Кюстендил, Велико Търново, Разград, Сливен и Ямбол. Към колегите си, които започнаха протеста вчера, днес се включват медиците от още пет области. Това са Сливен, Смолян, Перник, Пазарджик и Ловеч.