Преди дни 15 ученици от Математическата гимназия в Пазарджик се оплакаха, че не получават стипендии за отличен успех въпреки постигнатите резултати.  Недоволство има и сред учителите – заради забавяне на изплащането на допълнителните средства за облекло. 26 учители са се подписали срещу действията на директора, съобщи днес БНР чрез репортажа на журналиста Спас Крайнин.

Димитър Хаджидимитров – регионален представител на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ обясни, че синдикатите са подали сигнал в РИО на МОН още преди месец, защото в последните 3 години са получавали по 350 лева за облекло в края на февруари, но тази година учителите още не са получили парите си за тази година.

В края на миналата година Училищното настоятелство оповести в медиите съмнения за финансови злоупотреби с делегирания бюджет на Математическата гимназия в Пазарджик. Сградата е ремонтирана с европейски средства през 2011 г. В следващите години обаче от делегирания бюджет отделят хиляди левове за ремонт на сградата, за която изпълнителят е дал  8 г. гаранция. През 2013 г. сумата е била 60 000 лева, сподели председателят на училищното настоятелство Георги Карабойчев и допълни:

Боядисване, шпакловка, боядисване, шпакловка, боядисване. За тези пари ще се боядиса половината град.

Гергана Табакова – началник сектор „Образование“ в община Пазарджик коментира, че през 2013 г. е изготвяна количествено-стойностна сметка за текущ ремонт на покрив, а през 2014 – за авариен ремонт на външен топлопровод, но нямат данни дали такива ремонти са извършвани:

Финансов одит е правен през 2013 г. и той завършва с оценка „нисък риск“.

Директорът на училището Ангел Велков коментира, че РИО извършва проверки в момента. Средствата на гимназията за тази година са по-малко, защото броят на учениците е по-малък, уточни той. След юни учителите ще получат средства за работно облекло, допълни той и обясни за стипендиите:

Първо, това са целеви средства. Те са определена сума, която се определя на база брой ученици на гимназиалния етап. Това са 390 ученика по 87 лв. формират фонда за цялата календарна година. Има специална комисия, която е избрана от педагогическия съвет, която предлага правилата за определяне на стипендиите. След като събраха подадените документи се оказа, че 23-ма ученика няма как да получат стипендия за отличен успех, тъй като средствата са недостатъчни. По съответните критерии, които ги има публикувани и на сайта на гимназията и в гимназията на видно място – правила и критерии, с които са запознати учениците – за успех, който е определящ, но се включват и извинените и неизвинените отсъствия, просто тези 23 ученика този срок нямат.